Jablečno-banánové sušenky

Jablečno-banánové sušenky v misceDrahá polovička se chystala do Vídně, navštívit svou skvělou kamarádku, a protože chtěla mít ke kafi i nějaký ten zákusek, rozhodli jsme se, že uděláme nějaké sušenky, které se nebudou těžce převážet a budou chutnat nejen nám. Výhodou u těchto sušenek mi přišlo, že samy o sobě nemají přidané sladidlo, přesto však jsou sladké dost. Udělali jsme drobnou odchylku od originálního receptu, minimálně v tom, že jsme chtěli mít ořechy trochu víc na hrubo.

Čas receptu: příprava 15 minut, pečení 20 minut

Suroviny na 25 sušenek o průměru 4 cm:

  • 1 hrnek mandlí
  • 1 jablko, nakrájené a vyčištěné, nechat však slupku
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 banán, nakrájený
  • 1 hrnek směsi ořechů (para, kešu, makadamy, lískové, vlašské)
  • 2 pol lžíce skořice
  • 2 čaj lžíce vanilky
  • 3 vejce
  • 2 čaj lžíce kokosový olej, rozpuštěný
  • špetka soli

Postup:

  1. Ořechy se solí pomixujeme do potřebné konzistence, my jsme to nechávali trochu víc hrubé.
  2. Vyndáme z kuchyňského robota (nemusíme vůbec čistit) a vložíme jablko, banán, vanilku a olej a rozmixujeme chvíli, dokud nám to neutvoří hmotu dle požadované konzistence.
  3. V míse smícháme s ořechy a kokosem a pořádně promícháme s přidanými vejci a kořením.
  4. Předehřejeme troubu na 180°C a na pečící papír rozložíme do tvarů, které si vybereme, přítelkyně je tvarovala v ruce do trochu tlustších koleček.

Hotové jablečno-banánové sušenky

Vyšlo nám to na 25 sušenek s tím, že poslední várka byla trochu menší, co se týče rozměrů, a proto také byly víc připečené, při stejném čase a teplotě. Dosladit si je může každý kdykoliv později nebo pokud to vyžadujete už od začátku tak do směsi.

2 thoughts on “Jablečno-banánové sušenky

  1. Chtěla bych se zeptat zda používáte nějaké zdravé vanilkové aroma nebo používáte vanilku čerstvou. Já mám naložené 2 lusky v 1/2litu vodky. Zdá se mi ale málo aromatická. Možná musím ještě 2 lusky přidat. Trochu mi ale vadí ten alkohol .Máte nějaký recept na vanilkové aroma bez alkoholu?

    • Zdravím,
      dělám si vlastní, poslední v hnědém rumu Ron Barceló. Je pravda, že není nijak extra výrazný ze začátku, ale místo abych vanilku vytáhl po 2-4 týdnech, nechal jsem ji tam a chuť se stále zvyšuje. Původně jsme používali vanilku od Lifefoodu, ta byla skvělá a silná, ale přešli jsme na tekutou z vlastní výroby. Ostatně tak nějak spíš jde o mírnou chuť v pozadí v tomhle množství, takové drobné přilepšení, místo cukru/medu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.