Drahá polovička se chystala do Vídně, navštívit svou skvělou kamarádku, a protože chtěla mít ke kafi i nějaký ten zákusek, rozhodli jsme se, že uděláme nějaké sušenky, které se nebudou těžce převážet a budou chutnat nejen nám. Výhodou u těchto sušenek mi přišlo, že samy o sobě nemají přidané sladidlo, přesto však jsou sladké dost. Udělali jsme drobnou odchylku od originálního receptu, minimálně v tom, že jsme chtěli mít ořechy trochu víc na hrubo.
Čas receptu: příprava 15 minut, pečení 20 minut
Suroviny na 25 sušenek o průměru 4 cm:
- 1 hrnek mandlí
- 1 jablko, nakrájené a vyčištěné, nechat však slupku
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1 banán, nakrájený
- 1 hrnek směsi ořechů (para, kešu, makadamy, lískové, vlašské)
- 2 pol lžíce skořice
- 2 čaj lžíce vanilky
- 3 vejce
- 2 čaj lžíce kokosový olej, rozpuštěný
- špetka soli
Postup:
- Ořechy se solí pomixujeme do potřebné konzistence, my jsme to nechávali trochu víc hrubé.
- Vyndáme z kuchyňského robota (nemusíme vůbec čistit) a vložíme jablko, banán, vanilku a olej a rozmixujeme chvíli, dokud nám to neutvoří hmotu dle požadované konzistence.
- V míse smícháme s ořechy a kokosem a pořádně promícháme s přidanými vejci a kořením.
- Předehřejeme troubu na 180°C a na pečící papír rozložíme do tvarů, které si vybereme, přítelkyně je tvarovala v ruce do trochu tlustších koleček.
Vyšlo nám to na 25 sušenek s tím, že poslední várka byla trochu menší, co se týče rozměrů, a proto také byly víc připečené, při stejném čase a teplotě. Dosladit si je může každý kdykoliv později nebo pokud to vyžadujete už od začátku tak do směsi.
Chtěla bych se zeptat zda používáte nějaké zdravé vanilkové aroma nebo používáte vanilku čerstvou. Já mám naložené 2 lusky v 1/2litu vodky. Zdá se mi ale málo aromatická. Možná musím ještě 2 lusky přidat. Trochu mi ale vadí ten alkohol .Máte nějaký recept na vanilkové aroma bez alkoholu?
Zdravím,
dělám si vlastní, poslední v hnědém rumu Ron Barceló. Je pravda, že není nijak extra výrazný ze začátku, ale místo abych vanilku vytáhl po 2-4 týdnech, nechal jsem ji tam a chuť se stále zvyšuje. Původně jsme používali vanilku od Lifefoodu, ta byla skvělá a silná, ale přešli jsme na tekutou z vlastní výroby. Ostatně tak nějak spíš jde o mírnou chuť v pozadí v tomhle množství, takové drobné přilepšení, místo cukru/medu.