Ovocná kaše

Plná pánev ovocné kašeNějak nemám nápad, jak dát tomuhle skvělému jídlu jiný název. Má to evokovat podobnost s ovesnou kaší, protože to je její napodobenina. Já si myslím, že některým z nás určitě chybí tento styl snídaní. Už jsem ukázal granolu, která je skvělá na chroupání během dne stejně jako müsli, avšak tohle svou konzistencí i chutí je mnohem více podobné originálu. A suroviny nejsou až tak komplikované, stejně jako příprava a hlavně, nepřidává se žádný extra med, takže i energetická hodnota není tak ďábelská. Recept jsme našli tady a trochu ho zase modifikovali. Důvod k modifikaci byl prakticky poměry surovin a to, že nám zkolaboval mixér.

Čas receptu: příprava 15 minut, vaření 15 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 3 velká jablka, oloupané a očištěné, nakrájené na menší kousky, slupky odložit bokem
  • 1 hrnek mandlí, nasekané
  • 1 hrnek vlašských ořechů, nasekaných
  • 1 hrnek sušeného ovoce – my použili mix švestek a meruněk, nasekané
  • 2 pol lžíce kokosového oleje
  • 200 ml kokosového krému + 200 ml vody, nebo 300-400 ml kokosového mléka
  • 2 čaj lžíce skořice

Suroviny na přípravu ovocné kaše

Postup:

  1. Slupky z jablek, ořechy a sušené ovoce nasekáme na drobno v mixéru a necháme společně bokem. (Měla by z toho být lepivá hmota, která to pěkně zahustí, my jsme například zničili mixér, takže jsme všechno sekali ručně a aspoň to pak pěkně křupalo a mě to chutnalo více)
  2. Na rozehřáté pánvi na kokosovém oleji pěkně osmažíme jablka, dokud nezměknou a nezhnědnou.
  3. Poprášíme skořicí a přidáme mix z bodu 1, pěkně podlitý kokosovým či jiným mlékem.
  4. Necháme na středním stupni pomalu probublat a pořádně promícháváme.
  5. Servírujeme jak to je, případně dodáme ještě další vítané ingredience a med.

Servírovaná ov(es)ocná kaše

Celkově to vyšlo asi tak 4-5 porcí. Ovoce dost nasaje vodu z kokosového mléka, takže pokud se Vám na začátku bude zdát, že jste toho dali moc, snadno a rychle se to redukuje. Také nechat to chvíli odstát pomůže nasát tekutiny a zahustit směs. Sladké to bylo dost, nemuseli jsme doslazovat. Zbytek budeme asi tak maximálně týden (nemyslím si, že by to tak dlouho vydrželo) skladovat v ledničce.

2 thoughts on “Ovocná kaše

  1. To vypadá lákavě. Čím více se blíží zima přestávám mít chuť na studené saláty. Ať už ovocné nebo zeleninové. Po ovesných kaších se mi stýská. Nevím zda li si přes zimu kaše občas ráno neuvařím . Určitě ale s bio vloček. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.