Masové kuličky v tomto podání jsou typickým švédským jídlem, dobře známý všem díky IKEA a samozřejmě jdou udělat i pěkně paleo, inspirace odsud. Tak proč to nezkusit? Na poprvé jsme to zkoušeli bez nějaké omáčky, která však k tomu patří, stejně jako brusinky, ale vzhledem k tomu, že obojí mít pěkně paleo už je značně náročnější, možná se k tomu dostaneme jindy. Vzhledem k tomu, že příprava by měla začít od přílohy, která zabere víc času a zatím co se to peče, tak si připravíte zbytek.
Čas receptu: příloha: pečení 40 minut, hlavní chod: příprava 20 minut, pečení 10 minut
Suroviny na přílohu (2 porce):můj rece
- ½ hlávky květáku, na růžičky
- 3 mrkve, na tlustší plátky
- 1 malá cibule, nahrubo
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje
Postup:
- Předehřejeme troubu na 210°C.
- Rozložíme mrkev, růžičky květáku a česnek po plechu nebo na pečícím papíře.
- Přidáme na vrch kokosový olej a cibuli, po částech ne najednou. Pečeme 40 minut.
- Případně, je možné po upečení rozmixovat a udělat kaši s přidáním másla.
Suroviny na hlavní chod cca 50 kuliček:
- 1 kg mletého masa, (my jsme volili vepřové)
- 2 pol lžíce pažitky a bazalky
- ½ hrnku sušených rajčat
- 2-3 stroužky česneku, prolisovaného
- 1 čaj lžíce pepře a soli
- 1+ pol lžíce tuku
Postup:
- Všechny suroviny smícháme kromě kokosového oleje.
- Vytvoříme kuličky o velikosti asi tak golfového míčku (průměr asi tak 4-5 cm)
- Na pánvi rozpálíme olej a masové kuličky na ní pěkně prohřejeme do mírně hnědé barvy.
- Přesuneme do trouby na 180°C na 7-10 minut a podáváme.
Z celé směsi jsme měli asi tak 50 kuliček. Rozhodně se oplatí si je uložit do mrazáku jako rychlovku na pozdější dobu, pokud je nesníte všechny. V té troubě pečeme opravdu krátce, protože je nechceme míti příliš vysušené, pokud teda nemáme omáčku, tam už je to pak jedno.