Houby mám velmi rád. Kultura estonská i česká si vlastně zakládá na častém sbírání hub. Ačkoliv se druhy, které se konzumují na obou místech velmi liší. Když jsme byli na houby v Estonsku, více se tam konzumují i různé druhy holubinek, ryzců a dalších druhů, které neznám jménem. U nás bychom takovéto houby brali jen v chvílích nouze. Také se musí pracně připravovat – nakládat, dlouho vařit a když máte po ruce snadno dostupné a dobré houby, které nevyžadují tolik znalostí (jak je poznat, jak je správně připravit), proč se jich zříkat? No a protože už hojně rostou, proč si z nich něco dobrého nepřipravit. Nakonec Vám ani nebude vadit, že jste tam neměli maso 🙂 .
Čas receptu: příprava 5+ minut, vaření 25 minut
Suroviny na 4 porce:
- 1 litr vývaru (zeleninový, masový, jaký máte) či vody
- miska čerstvých očištěných hub, na menší kousky
- ¼ pórku (bílá část), na plátky
- 3 střední mrkve, na kostky
- 1 petržel, na kostky
- ¼ celeru, na kostky
- hrst celerové nebo petrželové natě, nahrubo
- 1 vrchovatá čaj lžíce sušené majoránky
- 1-2 pol lžíce soli
- špetka pepře a kmínu
- (případně i hrst sušených na prohloubení houbové chuti)
Postup:
- Očistíme a nakrájíme si houby a zeleninu.
- Studený vývar přivedeme k varu a vsypeme všechnu zeleninu, koření a nať.
- Vaříme 20-25 minut do změknutí zeleniny.
- Ochutnáme a případně přikořeníme.