Tento recept jsme si přivezli z Estonska. Jednalo se o variantu vcelku jednodušší než tu druhou, kterou zde nabídnu. Ale mají jedno společné – zamilovali jsme si je bezmezně a rozhodně budeme opakovat častěji. Původní verze operovala jen se solí, olejem a sušeným rozmarýnem. Naše už začaly i přidávat další suroviny, aby se z něj z přílohy mohlo stát plnohodnotné jídlo. Pojďme se tedy rovnou mrknout, co budeme potřebovat…
Čas receptu: příprava 5 minut, pečení 40 minut
Suroviny na 2-4 porce:
- 2 lilky, rozkrojené na délku na poloviny
- hrst sušených bylinek – tymián, rozmarýn, estragon, atd.
- 2 pol lžíce oleje dle Vaší volby
- velká špetka soli
- případně – slanina, vejce, cherry rajčátka, viz níže
Postup:
- Na plech vyložený pečícím papírem dáme lilek rozkrojený na délku, řeznou stranou vzhůru.
- Malým nožíkem do něj uděláme hlubokou mřížku, bez toho, abychom prokrojili skrze kůži.
- Posypeme bylinkami, solí a zakápneme olejem.
- Předehřejeme troubu na 180°C a pečeme 40 minut.
- Pokud se rozhodnete použít slaninu a vejce, rozmíchejte si vejce v misce a slaninu nakrájejte nadrobno. Na posledních 20 minut dejte slaninu, cherry rajčátka a na posledních 10 minut dejte vejce na lilky.
- Vytáhneme z trouby a podáváme.