Tento týden, převládala všem receptům jedna podstatná ingredience a to rajčata. Vyplním tak i dnes i zítra, posledními recepty, které jsem sesbíral za poslední dva měsíce. Plněná rajčata jsem zde již měl, ale tentokrát jsem se rozhodl pro mleté maso. Vybral jsem si k tomu kombinaci čerstvých bylinek a stařeného mletého masa a zralých rajčat. Koupil jsem si šalvěj a trochu jsem si chtěl užít její lahodnou chuť a rozhodl jsem si namíchat takovou směs, plnou čerstvých bylinek. Pokud budete používat sušené, měli byste jich dát trochu méně, přece jen jsou silnější.
Čas receptu: příprava 15 minut, pečení 25-35 minut
Suroviny na 3-4 porce:
- 400 g mletého masa
- 8-10 velkých rajčat, odřezat vrch a vydlabat
- 3 stroužky česneku, nadrobno
- 1 střední cibule, nadrobno
- 2 snítky rozmarýnu či 1 pol lžíce nasekaného
- 2 snítky šalvěje či 1 pol lžíce nasekané
- 2 snítky bazalky či 1 pol lžíce nasekané
- 1 vejce
- sůl, pepř (zhruba 1 čaj lžíce obojího)
- olivový olej
Postup:
- Mleté maso smíchejte v míse s cibulí, bylinkami, kořením a česnekem.
- Pořádně promíchejte s vejcem, aby se propojily chutě a vše se slepilo.
- Odřízněte vrchy a vydlabte je, použil jsem lžíci, ale půjde snadno i příborovým nožem.
- Osolte a opepřete dno rajčete. Naplňte směsí a pořádně to utlačte.
- Přiklopte vrchní částí, a vyložte na pečící formu dle vaší libosti.
- Zakápněte olivovým olejem a můžete znova osolit a opepřit.
- V předehřáté troubě na 180°C pečeme 25-35 minut, podle tloušťky rajčete dokud nezačnou praskat.