Kofty, ačkoliv pocházejí spíše z východních kuchyní mají svou obdobu i v řecké. Obvykle se používá jehněčí, hovězí či telecí, ale i další masa, dokonce jsou verze i s kuřecím či rybím masem. Jedná se o masové kuličky nebo šišky, někdy i se dávají na špízy. Já se rozhodl zvolit verzi vepřovou, která není až tak tradiční a provedení na špejli – možná to nevíte, ale je to vlastně kebab (ne ten döner). Koření jsem volil spíše výrazné a takovou fúzi, protože jsem přesně na takovéhle měl chuť. Doprovozené to je vše raitou, což je jogurtová omáčka, která je podobná tzatzikům, tedy další podobnost s řeckou kuchyní, ale je prostě dosti jiná. Raita je zde na zmírnění pálivé chutě, ale také aby krásně vše propojila svou krémovitostí. Recept je to jinak velmi rychlý a velmi lahodný, přece jen chcete, aby kofty byly ještě šťavnaté. Můžete tam samozřejmě přidat i další koření, nebo i cibulku a česnek, ale takové podobné recepty tu už mám, tak proto přichází i tento.
Čas receptu: příprava 10-15 minut, smažení 6-8 minut, pečení 5 minut
Suroviny na 8 koft a 300 ml raity – 2 velké porce:
- kofty:
- 500 g vepřového masa, mletého, tak 20% tuku zhruba
- 1 čaj lžíce pepře
- 1-2 čaj lžíce chilli (1 pro ty co nemají až tak rádi pálivé)
- 1 čaj lžíce koriandru
- 2 čaj lžíce římského kmínu
- 2 čaj lžíce mleté papriky
- 1 pol lžíce nasekané petrželky
- 1 pol lžíce nasekaného koriandru
- 1 čaj lžíce soli
- 1 pol lžíce libovolného tuku
- raita: – tato část není whole30, ale primal (!!!)
- ½ salátové okurky, bez středu, část nastrouhaná a část nakrájená
- 1 čaj lžíce římského kmína
- 1 hrnek jogurtu (nejlépe řecký, neměl by být kyselý)
- hrst koriandru nebo máty
- chilli, pepř a lístky koriandru na dozdobení
Postup:
- Kofty: Pokud budete používat dřevěné špízy, tak si je nejdříve naložte do vody.
- Umíchejte maso s kořením a bylinkami.
- Vytvořte v rukou šišky, aby byly pořádně kompaktní a poté dejte špíz do nich, tak aby hrot nevyčuhoval.
- Předehřejte si troubu na 190°C a na pánvi si rozehřejte tuk.
- Smažte kofty na pánvi 3 minuty na stranu.
- Poté přesuňte do trouby a pečte 5 minut.
- Raita: vykrojte středy okurek a opražte si římský kmín na suché pánvi, pokud používáte celý.
- Nastrouhejte okurky nadrobno a nahrubo nebo dle toho jak to máte rádi.
- Smíchejte v misce s římským kmínem a jogurtem a bylinkami.
- Posypte chilli, lístky koriandru a podávejte.