Již nějaký čas zpátky jsem zmiňoval, že se mi do rukou dostala první estonská kniha o paleo. Není to pouze teorie, ale taky spousta receptů a k nim hezké fotky. První co jsme vyzkoušeli byl tmavý chléb, ale upřímně, nebyla to žádná sláva a musíme na něm trochu ještě zapracovat. Druhý recept se však povedl skvěle a musím říct, že mě mile překvapil. Jediný problém snad je, že se dá těžko poznat, že je vše pořádně propečeno, ale pokud jste zvyklí si na grilu či pánvi dělat karbanátky, víte zhruba jak dlouho Vám budou trvat. A určitě se zde oplatí použít rukavice, protože jinak dopadnete jako ‘kill room’ v Dexterovi – řepa prostě výrazně barví, tak opatrně.
Čas receptu: příprava 15 minut, vaření 20+ minut
Suroviny na 10 karbanátků (cca 5-6 porcí):
- 500 mletého vepřového masa (může být i bez tuku, řepa udrží šťavnatost)
- 200 g vařené řepy, nastrouhané nahrubo
- 1 čaj lžíce okapaných a nasekaných kapar
- špetka soli, pepře
- 1 vejce
- případně na dochucení: majoránka, petržel, ale i další bylinky
- tuk na smažení (sádlo, kokosový olej, či jiné)
Postup:
- Řepu uvařte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo, přebytečnou šťávu slijte (nebudete potřebovat v receptu, ale je škoda to jen tak vylít).
- Okapané kapary nasekejte nadrobno přidejte do mísy k řepě.
- Přidejte mleté maso a vejce, koření a bylinky a pořádně promíchejte.
- Smažte asi 5 minut na stranu na rozehřáté pánvi či grilu, na tuku, dokud viditelně nezezlátnou.
Pingback: Vzhůru do třetího týdne s Whole30 - Blog Martina Humpolce