Salt and pepper squid, alias tedy smažené kalamáry se solí, pepřem a pěkně obalené jsou velmi oblíbeným pokrmem v Americe, ale nejen tam. Hodí se do oblastí, kde je hodně mořských plodů, ale v pořádku se dají udělat i v našich podmínkách, protože se k nám dostávají kalamáry čerstvé, případně i mražené, které se dají vhodně použít. Používá se jednoduché koření, aby se zvýraznila chuť a jen mírně podtrhla. Smíchali jsme vše dohromady s jednoduchým míchaným salátem z různých listů a k tomu výrazný česnekový dresink.
Čas receptu: příprava 15 minut, smažení 10 minut
Suroviny na 2 porce:
- asi 6 kalamár, očištěných, cca 400 g
- 1 menší vejce
- 6+ polévkových lžic mandlové nebo kokosové mouky
- 1 čaj lžíce soli a pepře
- 3-4 hrsti salátu
- dost oleje či tuku na smažení, stačí jen pár centimetrová vrstva
- dresink:
- 1 stroužek česneku, bez středového klíčku nebo asi dvě tři minuty zpařený
- 1 pol lžíce sherry octa
- 100 ml kokosového mléka
- 100 ml oleje či tekutého tuku dle Vaší volby (já použil nevýrazný olivový olej)
- sůl, pepř, dle chuti
Postup:
- Kalamáry opláchněte, osušte a nakrájejte na asi půl centimetru tlusté proužky, vy výsledku tedy budete mít takové prstýnky.
- Na jednom talíři či misce si rozbijte vejce a pořádně promíchejte.
- Na druhém talíři si promíchejte sůl, pepř a mouku.
- Ještě pro jistotu znova osušte kalamáry a pomocí hůlek či vidličky postupně dejte do vejce a poté do směsi.
- Na sporáku si rozehřejte olej na vysokou teplotu a poté přidejte vždy jednu dávku kalamár. Nedávejte je moc k sobě, slepily by se.
- Trvá asi minutu než se osmaží dozlatova.
- Poté je přesuňte na papírovým ubrouskem vyložený talíř a nechte nasáknout přebytečný olej.
- Opakujte dokud nebudete mít vše osmažené, jsou to asi 3 dávky.
- Dresink: v mixéru smíchejte všechny ingredience, dosolte a dopepřete dle chuti.
- Na talíř si dejte natrhaný nebo celý salát, bohatě zalijte dresinkem a posypte praženými kalamáry a konzumujte.