Možná jste ve stejné situaci jako my, kdy prostě nemůžete nabídnout všem paleo stravu, tak jste museli ustoupit a připravit něco i pro ty co nenávidí zdravé jídla a opovrhují vašim stylem jedení, ale protože jste kulišáci, rozhodli jste se jim tam stejně něco propašovat, jako třeba plnění fíky, grilované švestky ve slanině a další dobroty o kterých nikdy nepřiznáte co tam vlastně bylo, aby se někomu nemohlo udělat nevolno předčasně. Ale když už musíte něco připravit na rychlo a bez velké přípravy, tohle by se Vám třeba mohlo hodit.
Dvě jídla z jednoho plátu listového těsta a jeden koláč a jedno překvapení, které přidám příště (snad!).
Čtverečky s rajčaty a olivami – příprava 10 minut, pečení 20 minut
Suroviny:
- ⅓ plátu listového těsta
- 10 g másla rozpuštěného
- 50 g sýru feta (nebo balkánský)
- 50 g vypeckovaných černých oliv, rozpůlené, ale záleží jak velké si uděláte čtverečky
- 100 g cherry rajčátek, rozpůlených
- pepř
Postup:
- Na pečící papír na plechu se vykrájíme čtverečky 4×4 cm z listového těsta a potřeme máslem na vrchní straně.
- Rozložíme na něj sýr a popepříme, nemusíme se toho bát.
- Rozložíme rajčátka a olivy a pečeme na 200°C po dobu 20ti minut.
Sýrovo-paprikové tyčinky – příprava 15 minut a pečení 15 minut
Suroviny:
- zbylé dvě třetiny listového těsta
- trocha mouky, na posypání
- chilli, sůl, červená paprika
- 1 vejce, na potření, nevyužije se celé na takové malé množství
- 100 g sýra (použili jsme goudu, vhodný je velice i čedar), nahrubo
Postup:
- Na pečící papír zbytek těsta. Přehneme v polovině, ať víme co budeme překládat.
- Jednu polovinu posypeme rovnoměrně sýrem (3/4), chilli a solí.
- Druhou polovinu překlopíme přes ni a trochu rozválíme. Použijeme mouku, aby se nám to nelepilo.
- Potřeme vejcem a posypeme zbytek sýra.
- Nakrájíme na jeden centimetr široké tyčinky a délku dle libosti, my krájeli na polovinu, takže asi tak 9 cm délky.
Halva dort (Küpsisetort halvaaga) příprava 20-25 minut, chlazení minimálně 1 hodina
Suroviny:
- 1 balení BEBE sušenek (21 kusů sušenky)
- 1 balení halvy (200g), nastrouhaná
- 400 g zakysané smetany
- 1 banán, na kolečka
- kakao, na ozdobení
- rum + mátový čaj, na namáčení
Postup:
- Smícháme zakysanou smetanu a halvu dohromady – vytvoříme krém.
- Postupně jednu po druhé namáčíme sušenky do směsi dle libosti, my použili rum s mátovým čajem. (Normálně můžete použít silné čaje, džusy, mléko, kávu .. atd.)
- Natřeme krémem a rozložíme na první vrstvu banány. Můžete dát velkou vrstvu, sušenky dost nasají.
- Vrstvíme další sušenky, krém a tak pokračujeme dokud máme suroviny a tvar, který jsme chtěli.
- Obestřeme pak vše krémem a buď rovnou nazdobíme, nebo až po vychlazení.
- Doporučuje se, aby se nechalo vychladit alespoň přes noc, protože se pak lépe rozleží chutě a dozdobit také až po vychlazení ať lépe drží tvar a nerozjede se.
Pro ozvláštnění, například můžete kombinovat druhy a barvy sušenek, poté na řezu bude vypadat lépe.
No a příští recept je paleo, proto přijde sólo, ale hlavně se teprve dopekl, takže ještě se není čím pochlubit, respektive, možná to ani nevyšlo, tak potřebuji koupit čas 😉