Vafle na slano, k tomu nějaká náplň dovnitř a máte ideální jídlo na cesty. Ono by to šlo i se sladkými, ale ty mě prostě až tak moc nelákaly. Je to jídlo, které bez vaflovače jen tak neuděláte, ale vzhledem k tomu, že ho máme a dlouho jsme ho nepoužili, tak jsem musel tenhle recept ihned vyzkoušet. Použil jsem své tradiční vaflové těsto, ale místo vanilky a medu jsem do něj přidal koření a sůl. Jako náplň jsem volil sýr, hořčici a šunku, ale určitě by se hodily i třeba okurky, nebo jiné dresinky či náplně (napadá mě třeba kuřecí maso a majonéza, uzený losos a crème fraîche a další). Výhodou je, že si vafle můžete připravit den předem a zapéct je pak až další den nebo jen vymyslet paleo náplň, která nevyžaduje plnění a máte perfektní jídlo do ruky nebo na cesty. Inspiraci jsem dostal z nějakého pořadu v televizi, kde dělali anglické pokrmy na brunch.
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 15 minut
Suroviny na 2 porce (4 sendviče):
- 1 hrnek mandlové mouky
- 3 vejce (L), oddělené bílky a žloutky
- ¼ hrnku kokosového či jiného mléka
- 1 čaj lžíce koření dle libosti (já použil Pan Sýr)
- ½ čaj lžíce soli
- náplň
- asi 150 g šunky, natrhané na kousky
- 80 g tvrdého sýra (nejlépe čedar, ale klidně i gouda)
- 2 čaj lžíce hořčice
- 1 pol lžíce oleje (použil jsem extra panenský olivový olej, ale klidně můžete jiný)
Postup:
- Do mísy dejte kokosové mléko s žloutky.
- Vmíchejte mandlovou mouku, sůl, kořen a míchejte, abyste měli kompaktní těsto.
- V druhé míse si vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a následně zapracujte do těsta.
- Rozehřejte si vaflovač či valfovací pánev a dejte do ní asi 2 pol lžíce směsi do každé části (Vafle nebudou moc velké, ale také pak nebudou moc dávivé i když nebude moc náplně)
- Nastrouhejte si sýr, natrhejte šunku a rozmíchejte hořčici s olejem.
- Dokud máte vafli ještě ve vaflovači, můžete posypat sýrem a nechat roztopit.
- Na vrchní stranu druhé hotové vafle pak natřete hořčičnou omáčku, přidejte maso a složte dohromady.
- Překrojte po uhlopříčce na polovinu a podávejte.