Jak jsem již nějaký čas zpátky zmiňoval (asi tak před měsícem, dvěma), chtěl jsem udělat kuře nadívané už na jaře – na Velikonoce. Tehdy to měla být zelená nádivka, z mladých kopřiv, medvědího česneku nebo jen špenátu. Tentokráte však již máme čerstvé houby a tak jsem se rozhodl připravit nádivku takovou. Protože nejíme pečivo, zahustil jsem ji vejcem, ale šlo by to samozřejmě i jinak, pomocí ořechové mouky či pseudo-pečivem (vyrobeným podle paleo standardů). A podložil jsem to kedlubnou, batáty, okořenil tymiánem, bobkovým listem a citronovou kůrou a často podléval.
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 10 minut, pečení 1,5 hodiny
Suroviny na 4 porce:
- 1 celé kuře (alespoň 1,5 kg)
- sůl, pepř, tymián, citronová kůra
- trocha vody, na podlití
- případně cibule, batáty či jiná zelenina na podložení kuřete
- nádivka:
- 250 g čerstvých hub, nadrobno
- 1 velká cibule
- 1 čja lžíce drceného kmínu
- 1 čaj lžíce soli
- trocha petrželky, nadrobno
- špetka pepře
- 2 vejce
- 50 g ghee či jiného tuku (kokosový či olivový olej, sádlo, atd.)
Postup:
- Na pánvi na tuku si osmažíme cibulku do průhledna.
- Přidáme houby, koření a dusíme dokud nám nezměknou.
- Nakonec přidáme i petrželku a pořádně rozmícháme.
- Odstavíme ze zdroje tepla a vmícháme dvě vejce a necháme zhoustnout.
- Omyté a osušené kuře položíme zády na podložku (tedy prsy vzhůru).
- Naplníme co to půjde houbovou směsí dovnitř i pokud máme kůži u krku, tak tam také.
- Nohy svážeme špagátkem či nití k sobě, aby se dutina zavřela. U krku kůže stačí přeložit nebo propíchnout párátkem.
- Na plech si vyložíme zeleninu, pokud chceme, podlijeme asi deci vody a položíme kuře opět prsy vzhůru, okořeníme dle libosti.
- Předehřejeme troubu na 180°C a nejdříve pečeme půl hodiny s prsy zakrytými alobalem, poté odkryjeme a pečeme další hodinu za častého podlévání. Pokud dojde výpek, přidejte vodu.
- Nakonec nechte kuře mírně vychladnout, naporcujte a ke každé porci dejte i trochu nádivky.