K Velikonocům neodmyslitelně patří podle některých beránek. No a protože jsme si už ozkoušeli jehněčí a velmi nám chutnalo, rozhodl jsem se, že připravím další na Velikonoce. Zašel jsem do Halal prodejny, kde mě velice překvapili nejen cenou, ale i tím, že maso je zbavené krve a tím pádem hygieničtější a vydrží déle a koupil jsem si kotlety. Doma jsem pak musel přijít na to jak je odseparovat na jednotlivé kousky, což nebylo nic až tak těžkého a dal jsem se do toho. Recept na na kotlety jsem použil recept ze stránek Dadaly.
Čas receptu: příprava 10-15 minut, marinování 30+ minut, pečení 20-30 minut
Suroviny:
- 6-8 jehněčích kotlet
- 1 pol lžíce hořčice
- půl citronu
- 3 stroužky česneku, prolisovaného
- trocha petrželky, nasekaná nadrobno
- sůl, pepř
Postup:
- Jednotlivé kotlety potřeme citronem a poté potřeme marinádou.
- Marinádu vytvoříme z hořčice, česneku a případně i nasekané petrželky společně s trochou soli a pepře.
- Necháme marinovat alespoň půl hodiny.
- Rozehřejeme troubu na 250°C.
- Kotlety vložíme do pekáčku, který zakryjeme a pečeme asi pět minut.
- Poté snížíme teplotu na 180°C a dopékáme dalších 15-20 minut dokud nemají pěkně zlatavou barvu. (V případě, že neodstraníte přebytečný tuk kotlety jsou větší, bude to trvat i déle)
Recept na salát jsem našel již ve zmiňované knize Rychlá jídla z pěti přísad a má takovou mírně kyselou chuť, která krásně podtrhuje jemnou chuť jehněte a ve mě evokuje jarní náladu. Jako u všech salátů jde jej postavit jako samostatné jídlo avšak hodí se i jako příloha. Fenykl se u nás začal používat docela často a ze začátku trochu s pochybami, ale mě velmi chutná. Na tři velké porce budou stačit suroviny popsané níže.
Čas receptu: příprava 15 minut
Suroviny:
- 1 červené jablko, na tenké plátky ze čtvrtek bez jader
- 2 střední fenykly, na tenké plátky ze čtvrtek bez středů a chocholky
- hrst pražených lískových oříšků
- 2 pol lžíce olivového oleje
- šťáva z poloviny citronu
- větší hrst rukoly či potočnice
- pepř, sůl
Postup:
- Na suché pánvi opražíme lískové oříšky. Bude to trvat asi 4 minutky a je potřeba je otáčet.
- Poté odložíme do papírové utěrky a třením zbavíme slupek.
- Jablko a fenykl rozkrojíme na čtvrtky. V případě fenyklu odstraníme střed a vrchní vrstvu, společně s vrchem fenyklu (můžeme použít lístky na dozdobení) a pak nakrájíme na tenké plátky.
- Jablko odjádříme, rozkrojíme na čtvrtky a uděláme tenké plátky, kůži necháme, kvůli barvám v salátu.
- Rukolu či potočnici propereme a necháme okapat dosucha.
- Vše smícháme v míse a posypeme oříšky.
- Zakápneme dresinkem, který si uděláme z šťávy z citronu, olivového oleje a trochy soli a pepře.