Počasí se zdá býti už mnohem lepší avšak tímto receptem určitě nepohrdnete ani v horkých jarních či letních dnech. Zvláště pokud se Vám pobyt venku protáhne do večerních hodin a riskujete nachlazení. Výhoda tohoto produktu je v tom, že to můžete jen tak mlsat, pít studené či teplé, léčit se tím nebo jen osvěžovat. Jediná zásada, která by měla být dodržena při teplém využití je ta, že voda by neměla přesahovat 70°C, aby nepoškodila med ani prospěšné látky.
První pokus, který jsem s tímto výrobkem absolvoval mě dovedl k receptu, který je výrazně kyselejší, ale také energeticky lehčí, protože med je tam jen opravdu na korekci. Výhodnější je v tom, že je dříve připravený k spotřebě, ale nevýhoda je také jeho nutnost dříve spotřebovat, kvůli velkému množství citronu rychleji kvasí pokud není skladován v lednici.
Suroviny:
- 3 větší citrony
- 1 kořen zázvoru, cca 10 cm dlouhý
- 4 pol lžíce medu
Postup:
- Oškrábeme zázvor co nejšetrněji – třeba rukavicí nebo tupou stranou příborového nože, snažíme se zachovat co nejvíce zdravých látek, které jsou nejvíce pod kůrou.
- Jeden citron pořádně omyjeme a trochu odřeme kůru, abychom dostali případně herbicidy/pesticidy ven. Někde jsem četl, že nechat odležet v octové vodě by mělo vše vytáhnout, ale netestoval jsem.
- Zbylé citróny vymačkáme na šťávu a dáme do nádoby, kde budeme skladovat.
- Nakrájíme zázvor a citron na plátky a přidáme do skleničky a přidáme med.
- Necháme odstát pár dní, nejlépe v temnu a chladnu.
A druhý recept, který jsme vyzkoušeli až před asi týdnem je lahodnější a chuť je více sladká, protože medu je tam značně více. Záleží jak to máte rádi, mě teda víc sedí chuťově tento, protože v předchozí verzi bylo prostě moc citronu. Avšak je to spíš na Vás, jak Vám bude chutnat a jestli chcete sladší. První varianta se spíš hodí jako drink na osvěžení.
Suroviny:
- 2 velké citrony
- 200 ml medu
- 1 kořen zázvoru, cca 10 cm dlouhý
Postup:
- Jeden citron vymačkám do skleničky a druhý nakrájím na plátky.
- Zázvor nakrájím taky na plátky a vložím do skleničky.
- Doliji medem po vrch sklenice a nechám týden odstát v temnu a chladu.
Prosím, jakou má ta dobrota trvanlivost?
Dobrý den,
těžko říct, nevydrželo mi víc jak měsíc, ale med i citron je konzervant, tedy mělo by to vydržet asi dlouho. Pokud bude uzavřeno bez přístupu vzduchu, jinak by to mohlo kvasit a co jsem slyšel, tak někteří to skladují v lednici – tam by to mělo bez problémů vydržet neomezeně, víc jak tři měsíce bych tomu dobrovolně nedával.
Metla