Marinovaná hovězí žebra a dýňové pyré

Marinovaná hovězí žebra a dýňové pyréHovězí žebra jsem měl snad jednou v životě před tímto jídlem a rozhodně musím uznat, byly skvělé – měli jsme je v Pizzerii Ristorante la Rossa, kde teda určitě dostanete pravé italské jídlo z italských surovin od italského kuchaře. Žádné blafy, žádné české rizoto z konzervy, žádné ‘šmakulády’. No a tak, když jsem na ně narazil před pár dny u řezníka, řekl jsem si proč ne. Samozřejmě jsem se toho bál, protože udělat správně a dobré žebra je umění, jak mě přesvědčily desítky, možná stovky talířů snědené na mnoha místech. No a tak jsem se jal něco nastudovat a zkusit to. A tady se s Váma podělím o svůj exkluzivní recept a snad bude někdo mít připomínky jak špatně jsem to udělal, abych se pro příště poučil. Co se týče dýňového pyré, to jsem si vypůjčil od Sugarfreelife, protože je trochu jiné než to, které jsme dělali minule a mám ho tady postnuté a je prostě jinačí a lepší a taky jsem ho trochu upravil podle chuti dnes.

Čas receptu: marinování 24+ hodin, příprava – 5 minut, vaření 90 minut, pečení 20 minut, příloha – příprava 10-15 minut, dušení 20 minut

Suroviny na 3 porce:

  • 1 kg hovězích žeber
  • marináda:
  • 2 pol lžíce hořčice
  • 2 pol lžíce rajčatového pyré
  • 1 pol lžíce sweet chilli sauce (nebo chilli a poté přidejte i med a česnek)
  • 1 pol lžíce olivového oleje
  • případně i trochu prolisovaného česneku či dalšího koření
  • sůl, pepř
  • cibule, na plátky nebo nahrubo
  • koření do vývaru, (bobkový list, pepř, nové koření) případně i nějaká kořenová zelenina

Postup:

  1. Den první, připravím si marinádu a dám vařit do vody hovězí žebra (cca litr a půl).
  2. Var trval asi tak hodinu a půl a přidal jsem do něj pyramidku s kořením, dokud maso nebylo měkké i na největším kusu.
  3. Za horka ještě potřu marinádou a dám do lednice odležet do druhého dne.
  4. Den druhý, na pekáček rozložím cibuli na plátky nebo nahrubo.
  5. Položím na to maso a peču v grilu na 220°C po dobu 20ti minut.
  6. Přihodím nějaké další dobrůtky k tomu a cpu se.

Na pyré na 2 porce:

  • ½ máslové dýně, oloupaná a na kostičky
  • ½ – 1 cibule, nadrobno
  • tuk – případně i máslo
  • česnek, prolisovaný
  • 1-2 dl vývaru z předchozího jídla

Postup:

  1. Na kokosovém oleji na rozehřáté pánvi udělám cibulku s trochou česneku.
  2. Poté podliju vývarem a přidám dýni.
  3. Dusím asi tak 15-20 minut podle velikosti kostek.
  4. Pokud mohu, vytvořím s přidáním másla pyré (přidává se kvůli zjemnění, ale není nutná) a servíruji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.