Pokud hledáte inspirace na netradiční, aspoň tedy v našich hájích a luzích, Vánoční polévku, tak tady je. Základní vývar jsem si udělal z odřezků lososa, avšak můžete si tam klidně dát i nějaký ten filet a povařit ho ke konci, abyste měli tužší maso a ne jen to rozvařené. Základ uděláte jako jsem psal zde – prostě rybí vývar a poté už dodáte zbytek ingrediencí, upravíte je a máte vše hotovo. Můžete samozřejmě obměnit nebo přidat další mořské plody či zeleninu (celer, vodnice/kedlubna, atd.), rozhodně bych se toho nebál. Citron jsem tam dával, protože pomůže vytáhnout chuť ryb, ale také protože překryje zápach při vaření květáku.
Čas receptu: příprava 5 minut + vývar, vaření 25 minut
Suroviny na 3-4 porce:
- 1 mrkev, na menší kostičky
- ¾ litru rybího vývaru
- 200+ g lososího masa od kostí nebo jeden filet
- ½ hlávky květáku, rozebraného na růžičky
- 1 pol lžíce citronové šťávy
- 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
- sůl, pepř
Postup:
- Do teplého rybího vývaru dejte květák a mrkev s citronovou šťávu, vařte 15 minut než změknou.
- Přidejte kokosové mléko, maso a nechte probublávat dalších 10 minut.
- Dochuťte a podávejte.