Masové kuličky děláme občas, když nějaké mleté maso zbude a nevíme co s ním. Tentokrát jsem chtěl vyzkoušet jiný postup než obvykle a vařit je přímo v omáčce. Jako recept jsem si zvolil libanonský mix, tedy něco kde figuruje petržel, mleté maso buď z hovězího nebo jehněčího a trochu netradiční mix koření na naše zvyklosti. K tomu jsem si udělal hustou, avšak spíše italskou omáčku, protože opravdu zima není období na čerstvá rajčata, použil jsem ta konzervovaná. Pokud omáčku první nepodusíte, nebude tak hustá jak byste potřebovali a nebudou v ní rozvinuty chutě, jak by měly, ale na druhou stranu, když není čas, tak to klidně jde i bez toho. Inspirace na masové kuličky přišla odsud, omáčka je můj výmysl. Podávali jsme s pečenou dýní.
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 40-45 minut
Suroviny na 4 porce (32 menších masových kuliček + omáčka):
- 500 g hovězího mletého masa
- 1 cibule, nadrobno
- 3 pol lžíce petržele, nasekané
- 1 čaj lžíce olivového oleje či jiného tuku
- ½ čaj lžíce nového koření, mletého
- ½ čaj lžíce skořice
- ½ čaj lžíce soli
- ¼ čaj lžíce pepře
- špetka chilli
- omáčka:
- 5 stroužků česneku, nadrobno
- 2 konzervy nasekaných, oloupaných rajčat, 800 ml
- 1 pol lžíce tuku
- 1 pol lžíce sušeného oregána
- snítka tymiánu
- sůl, pepř, chilli
Postup:
- Na rozehřáté pánvi na tuku osmažíme cibulku a česnek doměkka.
- Část cibulky dáme bokem, necháme vychladnout.
- Na pánev vyklopíme rajčata, přidáme bylinky a necháme pod poklicí bublat asi 10 minut.
- V míse si smícháme maso s kořením, zbylou cibulkou a petrželí.
- Pořádně promícháme a vytvarujeme si masové kuličky, můžou být větší i menší, my jsme měli asi zhruba 3 cm v průměru.
- Dejte je do omáčky a vařte 20-25 minut. Bez míchání a obracení, musí být celé ponořené v omáčce.
- Poté můžete omáčku rozmixovat, ale nemusíte.
Dobrý den , včera jsem tento recept vařili … jídlo se povedlo báječně a moc nám chutnalo . Děkuji .
Ahoj a díky! To mě moc těší!