Je to vlastně takové jednoduché kuře Marbella, akorát bez marinování. Recept jsem si našel na skvělém blogu od Elany a neváhal jsem ani moment s vyzkoušením. Ačkoliv jsem ze začátku nečekal, že se všechny chutě tak dokonale skloubí, výsledek předčil mé očekávání. Nakonec jsem byl i velmi rád, že jsem zcedil a propláchl olivy i kapary, protože jinak by to možná bylo až moc kyselé. Jako přílohu, ačkoliv ji to nijak extra nepotřebuje, jsem si zvolil mírně povařenou zeleninu, která nasála omáčku a tak nenarušila svou chutí zbytek zážitku.
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 60 minut
Suroviny na 4 porce:
- 1 celé kuře, 1,5 – 2 kila
- 1 hrnek vypeckovaných zelených oliv
- 1 hrnek sušených švestek, vypeckovaných, cca 200 g
- 1 pol lžíce oregána, sušeného
- 1 pol lžíce kapar
- 2 bobkové listy
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 4 pol lžíce medu
- 4 pol lžíce octa, jablečný nebo bílý vinný
- 4 pol lžíce vody
- 4 pol lžíce olivového oleje či jiného tuku
- sůl
- V míse si smíchejte všechny ingredience kromě soli a kuřete.
- Kuře omyjte, osušte a vložte to pečící nádoby prsy vzhůru.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Vše z mísy dostaňte do pečící nádoby a poté kuře posolte.
- Pečte zakryté 40 minut a pak na posledních 20 minut odkryjte, aby se vypekla kůrka.
Mňam! Kuře na olivách jsem ještě nikdy nezkoušela, může to být ale fakt dobré viď?:) Nebo to aspoň dost dobře vypadá!!!
Je to vynikající, čekal jsem, že to bude víc kyselé, ale to množství octa / medu to krásně spojí a je to lahoda. Vřele doporučuju!