Římský kmín mám velmi rád, je to jedno z mých nejoblíbenějších koření. Je aromatičtější než běžný kmín a prostě je víc netradiční, tedy není pro mě ještě tak zajedený. Ale v poslední době ho používáme téměř všude, takže už skoro bude tak stejně častý. Rádi ho používáme na zeleninu, různé zeleninové hranolky, jen tak na steak nebo právě k delšímu pečení jako je tento příklad. Vepřový bok vcelku jsme pekli dlouho na nejnižší možnou teplotu naší trouby až se úplně rozpadal, jen trochu potřený v suché směsi a po asi 4 hodinách jsme měli nebe rozplývající se na jazyku. Koření zde můžete snadno obměnit, prakticky není až tak podstatné, ale ten výpek (prakticky ochucené sádlo) co zůstal jsme použili ještě za tepla na další vaření a potom úplný zbytek jsme vyškrábali a natřeli si další den na paleo housky, mňam!
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 4+ hodiny
Suroviny na 6-8 porcí:
- 1,5 kg vepřového boku vcelku
- 2 pol lžíce římského kmínu
- 1 čaj lžíce chilli (klidně více, podle chuti)
- 1 čaj lžíce mletého koriandru
- 1 pol lžíce soli
- 1 čaj lžíce granulovaného česneku nebo asi tři stroužky prolisované
- asi deci vody
Postup:
- Vepřový bok omyjte a osušte. Bůčku odkrojte kůži, tuk nařežte do hloubky.
- Smíchejte si v misce všechno koření.
- Vetřete do sádla a po stranách a pořádně promasírujte.
- Vložte do pekáčku tučnou stranou nahoru.
- Předehřejte troubu na 180°C a pečte asi 15-20 minut podlité vodou.
- Následně zakryjte a snižte teplotu asi na 140°C. Pečte alespoň 3 hodiny.
- Vytáhněte kosti, nakrájejte na plátky a podávejte.