Na tento recept jsme narazili velmi dávno v letáku Lídlu, kde doporučovali vcelku jednoduchý a velice chutný recept jak využít vlastních surovin, které byly momentálně v akci. Ochutnali jsme a od té doby jsme hodněkráte servírovali a to i v paleo verzích. Někdo by mohl vytknout, že to zrovna nejlehčí jídlo není s množstvím smetany v jídle, ale upřímně kokosový krém či rostlinné smetany k šlehání se chovají velmi jinak než živočišná smetana.
Čas receptu: příprava 5 minut, vaření 10 minut
Suroviny:
- 200g uzeného lososa,
- 200 ml smetany (kokosového krému, rostlinné smetany, živočišné)
- 1 cibule, nadrobno
- 150g žampionů, na plátky
- tuk (kokosový olej, olivový olej, sádlo)
- pažitka či petržel, na ozdobu
- libovolná příloha – dýňové gnocchi, zeleninové špagety, …
Postup:
- Na rozehřátém tuku osmažíme cibuli do průhledna a poté přidáme žampiony.
- Osmažíme dokud nechytnou zlatavou barvu.
- Přidáme smetanu a chvíli dusíme.
- Poté vmícháme lososa a ještě trochu prohřejeme.
Druhou možností, kterou jsem udělal dneska bylo zjednodušenou verzi z méně materiálu. Na pánvi jsem na oleji na minutku s trochou česneku prohřál cuketové špagety. Poté jsem tuk a česnek odstranil z pánve a rozehřál ji znova, kde jsem si vytvořil omáčku z koření na ryby (mletá paprika, česnek, cibule, pastrňák, sůl) a uzeného lososa v deci kokosového krému. Nechal přivést k varu a servíroval s čerstvým pepřem a bylinkami.