Občas si vypůjčím nějaký ten recept od skvělé Veselé borůvky, to už víte. Zvláště protože vynikajícím způsobem peče a občas přinese i velmi revoluční nápady a to nejen v pečení. Včera jsme s mou draho polovičkou byli na Restaurant Day právě u Borůvky. Všechno bylo skvělé, co si budeme vykládat, ale obzvláště jsme si užili dezert. Normálně si dáme jeden, podělíme se .. tentokrát jsme si dali tři. Jednalo se o makový dortík s citronovým mascarpone krémem. Když jsme ho jedli, vzpomněl jsem si, že nějaký čas zpátky jsme dělali podle Borůvky recept na jablečný makovník. Já měl před paleo děsně rád makové buchty, makovníky a podobné věci a tak jsem se ho jal vyzkoušet. Chuťově byl vynikající, ale já jsem chtěl něco méně lepkavého, proto má honba za tím makovníkem, který bych chtěl já, ještě neskončila. Podstatné je však říct, že byl prostě skvělý, neobsahuje tolik mouky, je bezlepkový a hlavně chutnal všem co ho dostali ochutnat. Původní recept jsme našli tedy zde.
Čas receptu: příprava 15 minut, pečení 45+ minut
Suroviny na 2 buchty 15 x 10 x 5 :
- 3 velká jablka, nastrouhaná nahrubo, bez jádřinců a pecek
- 100 g mletého máku
- 3 vejce
- 2 pol lžíce medu
- 3 – 4 vrchovaté lžíce mandlové mouky či jiných mletých ořechů
- 150 ml kokosového mléka
- 1 čaj lžíce jedlé sody
Postup:
- Nastrouhejte si jablka nahrubo, klidně i se slupkama.
- Smíchejte se zbytkem surovin v míse.
- Předehřejte si troubu na 170°C.
- Vyložte pečícím papírem připravené formy (či jednu pokud budete používat větší).
- Nalijte těsto do formy a pečte asi 45 minut, poté zapíchněte špejli a pokud vyjde ven čistá, máte hotovo.
ahoj,
chutove dle ocekavani naprosto v pohode, jen to za sebe, pro priste, vidim na pripadny odstraneni stavy z jablek. mozna by ve finale bylo lepsi jablka nahradit mrkvi :))
dik!
Ahoj,
plně souhlasím, na mě byl taky moc mokrý, za to drahá polovička ho měla takhle radši.
Metla