Harissa

HarissaHarissa, kterou byste si mohli zakoupit v obchodě většinou mívá nějaké ty různé příměsi, které byste nechtěl konzumovat. Často je tam glutamát, škroby na zahuštění, nějaké hnusy na konzervaci a také cukr, na zpříjemnění chuti. No, pro mě je to tedy ihned nemyslitelná věc. Samozřejmě se dají sehnat, zvláště v arabských obchodech, konzervy či krabičky, kde máte harissu, téměř ideální. Ale pokud si chilli pěstujete sami nebo nevíte co udělat s větším množstvím kvalitních sušených, toto je ideální věc. Použít pak můžete jako marinádu, jako dip k masu či kdekoliv, kde byste užili trochu chilli – třeba jako v receptu na gulášek. Koření, které se přidává k výrobě, je ryze tuniské, stejně jako vlastní recept, ale klidně se nebojte experimentovat. Originál receptu zde.

Čas receptu: příprava 10-15 minut

Suroviny na 300 g: 

  • 225 g čerstvých chilli papriček (či polovina sušených, či namíchejte v tomto poměru sušené s čerstvými)
  • 1 čaj lžíce kmínu, celého
  • 1 čaj lžíce římského kmínu, celého
  • 1 čaj lžíce koriandru, celého
  • 4 stroužky česneku, oloupaného
  • 1 čaj lžíce soli
  • 2+ pol lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Používáte-li sušené papričky, namočte je do horké vody, alespoň na půl hodiny a poté slijte.
  2. Čerstvé chilli papričky očistěte a nechte kolik semínek budete chtít (definuje to pak pálivost).
  3. Na suché pánvi si opražte koření, asi tak 2-3 minuty, dokud se nerozvoní celá kuchyně.
  4. Do mixéru vložte česnek, chilli, sůl a koření a nechte pořádně rozmixovat.
  5. Postupně přidávejte olivový olej (2-3 lžíce by měly stačit, ale klidně můžete více) dokud se nevytvoří pasta. (Ale klidně můžete i trochu více nahrubo)
  6. Přesuňte do uzavíratelné nádoby a povrch zakryjte trochou oleje, aby se nezkazila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.