Harissa, kterou byste si mohli zakoupit v obchodě většinou mívá nějaké ty různé příměsi, které byste nechtěl konzumovat. Často je tam glutamát, škroby na zahuštění, nějaké hnusy na konzervaci a také cukr, na zpříjemnění chuti. No, pro mě je to tedy ihned nemyslitelná věc. Samozřejmě se dají sehnat, zvláště v arabských obchodech, konzervy či krabičky, kde máte harissu, téměř ideální. Ale pokud si chilli pěstujete sami nebo nevíte co udělat s větším množstvím kvalitních sušených, toto je ideální věc. Použít pak můžete jako marinádu, jako dip k masu či kdekoliv, kde byste užili trochu chilli – třeba jako v receptu na gulášek. Koření, které se přidává k výrobě, je ryze tuniské, stejně jako vlastní recept, ale klidně se nebojte experimentovat. Originál receptu zde.
Čas receptu: příprava 10-15 minut
Suroviny na 300 g:
- 225 g čerstvých chilli papriček (či polovina sušených, či namíchejte v tomto poměru sušené s čerstvými)
- 1 čaj lžíce kmínu, celého
- 1 čaj lžíce římského kmínu, celého
- 1 čaj lžíce koriandru, celého
- 4 stroužky česneku, oloupaného
- 1 čaj lžíce soli
- 2+ pol lžíce olivového oleje
Postup:
- Používáte-li sušené papričky, namočte je do horké vody, alespoň na půl hodiny a poté slijte.
- Čerstvé chilli papričky očistěte a nechte kolik semínek budete chtít (definuje to pak pálivost).
- Na suché pánvi si opražte koření, asi tak 2-3 minuty, dokud se nerozvoní celá kuchyně.
- Do mixéru vložte česnek, chilli, sůl a koření a nechte pořádně rozmixovat.
- Postupně přidávejte olivový olej (2-3 lžíce by měly stačit, ale klidně můžete více) dokud se nevytvoří pasta. (Ale klidně můžete i trochu více nahrubo)
- Přesuňte do uzavíratelné nádoby a povrch zakryjte trochou oleje, aby se nezkazila.