Jednoduchý přídavek, podle italské kuchyně, tedy zvláště té Milánské, který se dá použít téměř ke každému masu, aby ho pozvedl a ozvláštnil. Jedná se o mix hladkolisté petržele, česneku a citronu. Samozřejmě můžete obměnit kůru citronu za jiný citrus, bylinky za jiné podobné třeba šalvěj, mátu, koriandr. My používáme gremolatu jako ozvláštnění steaků, zvláště tedy vepřových a hovězích, ostatně právě na telecí se prvně podávala. Další změny, které můžete provést jsou v přidání olivového oleje, spaření česneku, aby nebyl syrový, ale to je již na Vás. Gremolatu jde takto mít zakrytou předpřipravenou pár hodin před podáváním steaku, ale skvělá je i čerstvě připravená.
Čas receptu: příprava 5 minut
Suroviny na 4 porce:
- 1 svazek hladkolisté petrželky, nadrobno (asi tak půl hrnku nakrájené)
- 1 vetší stroužek česneku, prolisovaný nebo nadrobno
- 1 velký citron, kůra a šťáva
- špetka soli a pepře
- případně 2 pol lžíce olivového oleje
Postup:
- Buď oškrábejte kůru jednoho citronu a dejte do misky, nebo škrabkou sundejte celou kůru a poté nasekejte nadrobno.
- Přidejte nadrobno nakrájenou petrželku a česnek.
- Zalijte citronovou šťávou a dochuťte, podávejte či zakryté uskladněte v lednici na pár hodin, ne však více než jeden den.