Mexická kuchyně se mi prostě moc líbí. Nechybí ji skvělé chutě, barvy, koření a občasná extrémní pálivost, ale hlavně spousta velmi zdravých ingrediencí a kombinací, které bychom my Evropané jen tak nevymysleli. Quesadilla, dle názvy vyžaduje dvě hlavní ingredience – tortillu a sýr. Proč jsem ji nazval falešnou – to je dáno tím, že se nebudeme snažit o nějakou záludnou tortillu, ale uděláme si ji jen z vajec a koření. Recept je to tedy velmi podobný mé předchozí rolované omeletě, ale aby to nebyl jen plagiát s jinou surovinou, přidám i nějakou tu metodu použití navíc – a to zapečení grilem. Je to vlastně velmi rychlý recept z běžných surovin, který si můžete pokaždé ozvláštnit jiným kořením, ale taky hlavně náplní – tradiční kuřecí quesedilla, se dá s trochou práce navíc připravit pod půl hodinu. A v našem případě nemohlo prostě chybět guacamole!
Čas receptu: příprava 2 minuty, smažení a grilování 8-10 minut
Suroviny na 2 porce:
- 4 vejce velikosti M
- špetka chilli, soli, pepře a římského kmína
- 4 čaj lžíce tuku na smažení (sádlo, kokosový či avokádový olej, atd.)
- náplň:
- 4 plátky sýra
- 4 plátky šunky
Postup:
- Vyšlehejte si dvě vejce s kořením v misce.
- Na pánvi si rozehřejte polovinu tuku a vylijte obsah misky na pánev.
- Zdvihněte ze zdroje tepla a naklápěním rozlijte obsah po celém povrchu. (Pokud jste vejce měli moc chladné, propíchněte vidličkou bubliny a obracečkou trochu připlácněte vaječnou směs, aby nebyla moc tlustá).
- Smažte asi 2-3 minuty z jedné strany dokud nezezlátne a poté obraťte, poté už jen asi minutu na druhou stranu.
- Postup A) Po obracení můžete přidat sýr a šunku a počkejte dokud se sýr nerozpustí, poté odstavte jídlo bokem a podávejte přeložené ve tvaru půlměsíce nebo zarolované.
- Postup B) Odložte hotovou omeletu na papírovou utěrku a rozehřejte si gril. Na omeletu si dejte sýr a šunku a zapečte krátce pod grilem, dokud se sýr nerozpustí (1-2 minuty).
- Podávejte s guacamole či jinou omáčkou!