Po delší době jsme si chtěli upéct něco sladkého, ale také i trochu jiného a protože jsme měli pár krásných citrónů, padla volba na ně. Výsledek byl skvělý, ačkoliv původní dávka všeho je na 4 kousky, zkusili jsme udělat 6 a i tak se to dalo. Spojení sladkého s mírně kyselým bylo prostě skvělé a hlavně jsem díky toho i dostal nápad, jak vytvořit jedno z mých nejoblíbenějších pečených věcí, takže se určitě brzy můžete těšit. Pokud moc neholdujete kyselému a nechcete to přepísknout, protože pokud budete mít opravdu silný bio citron – bude to síla, doporučím trochu ubrat množství citronu a přidat mírně datlí či medu. Recept pochází odsud.
Čas receptu: příprava 10 minut, chlazení 5 + 30 minut, pečení 10 minut
Suroviny na 4-6 dortíků:
- korpus:
- 1 hrnek mandlové mouky (ale snadno nahradíte jiným mixem)
- 3 pol lžíce citronové šťávy
- 4 datle, bez pecek
- náplň:
- 6 pol lžic citronové šťávy
- 1 kůra citronu
- 1+ pol lžíce medu
- 2 vejce
Postup:
- V mixéru rozmixujte datle, mouku a citronovou šťávu.
- Poté vyložte do muffinové formy či kde hodláte péct a pěkně natlačte na okraje, ale tak aby vám nevznikaly díry a ani abyste nepřesahovali okraje formy.
- Předehřejte troubu na 170°C a pečte 10 minut.
- Mezitím si připravte zbytek surovin a kromě vajec začněte vařit v hrnci.
- Rozmíchejte si vejce a postupně vlijte do bublající směsi za stálého míchání.
- Odstavte z tepla alespoň na pět minut (aby bylo stále tekuté ne však vařící).
- Přelijte do formiček a nechte chladit v lednici alespoň půl hodiny.
Co se týče těch zpečených okrajů dortíku je to jen ta část, která přesáhla formu a dá se snadno odkrát bez toho, abyste poškodili celý výsledek, takže se toho nebojte. Naše dortíky jsou asi ze 2/3 plné krémem, protože jsme místo 4 vyrobili 6 a krusta byla o hodně tenčí než měla být. Dále jsme měli hodně kyselý citron, takže by se hodilo víc medu, ale to zjistíte sami 😉