Takže předposlední ze pěti receptů, které jsme předvedli na sobotní akci v Rockin’ Café, kde jsme s kamarádem Michalem vařili budou carnitas. Znamená to ‘malá masa’, avšak jedná se o trhané vepřové. Často se servírují do tacos, ale my jsme volili právě kvůli toho, aby vše bylo paleo spíše tortilly. Doprovázely to smoky red salsa a nakládaná cibule. Na salsu a tortilly udělám recept odděleně, ale velmi záhy, abyste si mohli vše pěkně o víkendu připravit. Inspirací pro tento recept byla spousta, ale nakonec jsme ho upravili stejně podle mě, takže nebudu ani originály zmiňovat, spíše to, jak jsme to nakonec udělali. Bohužel, ale i bohudík, nejdou carnity dělat v malém, byla by to škoda času i energie, takže si jich vždy užijete pořádně! Zbylé maso pak můžete vždy použít i jinak, třeba do omelet, do vaječných muffinů či jen tak do salátu.
Čas receptu: příprava 20 minut, pečení 3-4 hodiny, marinování 4+ hodin
Suroviny na 30 porcí:
- 3 – 4 kg vepřové plece, nakrájené na 5 x 5 cm kostky
- 4 pol lžíce soli
- 2 pol lžíce mletého římského kmínu
- 400 – 500 ml sádla
- 2 po lžíce tuku (ale může se použít výše zmíněné sádlo)
- 3-5 stroužků česneku, nahrubo
- 1 pomeranč, šťáva a kůra
- 2 pol lžíce sušeného nebo drhnutého oregána
- 2 čaj lžíce mletého chilli nebo dvě čerstvé papričky jalapeňo
- 3-4 bobkové listy
- 1 velká cibule, nadrobno
- (voda, případně)
Postup:
- První den: maso omyjte a osušte, zbavte případných kousků kosti nebo blán, ale tuk neodkrajujte.
- Nakrájejte na kostky asi 5 x 5 cm, ale aby byly všechny zhruba stejně velké a prosypte solí a římským kmínem, pořádně promíchejte a uložte do lednice zakryté alespoň na 4 hodiny, ale lépe přes noc.
- Druhý den: Na troše tuku (nejlépe sádla) osmahněte všechno maso dozlatova, aby se zatáhlo ze všech stran (10+ minut).
- Do velkého tlustostěnného hrnce dejte všechno maso, přidejte koření a alespoň 400 ml sádla, vymačkejte pomeranč a celý ho tam taky hoďte.
- Troubu předehřejte na 180°C a pečte asi 3 hodiny. Co půl hodiny alespoň vše obraťte a po první hodině pečení vyndejte pomerančovou slupku.
- Obracejte maso alespoň po půl hodinách, aby se všechno pořádně povařilo v sádle. Pokud dochází tekutina (není tedy do 3/4 vše zakryto), můžete dolít vodou nebo dalším sádlem.
- Po třech hodinách, pokud se maso při obracení rozpadá, můžete vyndat z trouby.
- Slijte sádlo, vyndejte bobkový list a vidličkami nebo vařečkou oddělte maso na vlákna. Pokud tam jsou kusy tuku, ty můžete vyndat a nedávat do tortill.
- Před podáváním můžete maso rozehřát na troše slitého sádla, pěkně dohněda a křupava.
- Do tortilly naložte guacamole, trochu nakrájeného ledového salátu, koriandr nahrubo a dávku masa.