Když už se mi maso dlouze peče v troubě, je vhodné to využít až po strop a tedy přidat co nejvíce masa najednou. Samozřejmě různé řezy masa a postupy vyžadují jiné teploty, ale tomu prostě přizpůsobíte čas. Když jsem tedy pekl česnekovou krkovici, přidal jsem si tam jeden pekáč s vepřovým bokem, který jsem poté použil na bůčkovou pomazánku. Ač je to docela časově náročné, není to vůbec náročné na suroviny ani celkový čas, který u toho strávíte. Většinu času zabere totiž pečení v troubě a následné vychladnutí. No a co poté s pomazánkou? Prostě ji můžete jen tak mlsat, namazat si ji na zeleninu, různé krekry či paleo pečivo a spoustu dalších nápadů určitě dostanete, jak ji dál zpracovat.
Čas receptu: příprava 20 minut, pečení 2-3 hodiny, chlazení 2+ hodiny
Suroviny na 1 kg pomazánky:
- 1,5 kg vepřového boku (s kostí nebo klidně bez)
- 2 čaj lžíce soli (1 čaj lžíce na pečení, 1 do pomazánky)
- 1 čaj lžíce pepře
- 2 cibule (asi půl cibule si nechat po dopečení)
- voda
- 1 pol lžíce hořčice
- 3+ pol lžíce sádla z výpeku
Postup:
- Omytý a osušený vepřový bok zbavím kůže a udělám mřížku nožem do hloubky.
- Pořádně osolím a opepřím (polovinou uvedené soli a pepře a vmasíruju do sádla a masa).
- Do pekáčku vložím cibuli na plátky (kromě jedné poloviny) a podliji trochou vody.
- Dám zakryté péct na 160°C asi na 2-3 hodiny, až se maso bude rozpadat.
- Nechám postupně vychladnout, stačí třeba nechat do druhého dne uležet v pokojové teplotě nebo po zchladnutí dám do lednice.
- Vyndám kosti, dám všechno maso do mixéru a přidám jednu až dvě lžíce sádla. Přidám čajovou lžíci soli, půl čajové lžíce pepře a hořčici.
- Nechám rozmixovat, pokud chcete kousky, tak jen chvíli, pokud chcete dohladka, tak musíte mixovat déle, ale stejně to bude jen chvíle.
- Dochutíme dle vlastních preferencí – více hořčice, soli, pepře, případně pokud se nám zdá směs tuhá, přidáme sádlo, aby byla hladší.
- Následně můžeme zavařit ve sklenicích nebo během následujících pár dnech s uskladněním v lednici zkonzumovat.