Dnešní recept bude trochu jiný než obvykle. Normálně v úterý dávám recept na surovinu, ingredienci, kterou požijete dále. Tentokráte tomu bude taky tak, ale rovno uvedu i recept na použití. Jedná se o limetovou omáčku s bazalkou, kterou můžete použít jako omáčku k masu, jako zálivku do salátu nebo jako marinádu. Vyzkoušel jsem všechno a je to skvělé, lahodná a osvěžující chuť citronu s trochu těžšími chutěmi v pozadí. Recept na omáčku byl z této adresy a další využití již bylo mé.
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 45 minut, marinování 2+ hodiny
Suroviny na cca 200 ml omáčky + 4 porce jídla:
- 800 g kuřecích spodních stehen (paliček)
- omáčka:
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 4 limetky (šťáva i kůra)
- 1 pol lžíce hořčice
- ⅓ hrnku oleje (cca 80 ml)
- ¼ coconut aminos nebo tamari omáčky (náhrady sójové omáčky)
- 2 pol lžíce bazalky, nadrobno
Postup:
- Seškrábejte kůru z limet, poté je nakrojte a odšťavte.
- Smíchejte se zbytkem surovin na marinádu.
- Marinujte kuřecí stehna alespoň dvě hodiny, ale čím déle tím lépe.
- Předehřejte troubu na 180°C a pečte 40 minut a poté zvyšte teplotu a dopečte do křupava.