Pesto se hodí téměř ke všemu a jeho lahodná chuť může nádherně podbarvovat nebo v případě, že třeba nemáte šťávu/omáčku tak se může hodit jako náhrada. Variant jsou mraky, můžete si udělat špenátové s vlašskými ořechy, takovéto bazalkové. Pravé pesto mé své jméno podle přípravy – v tlouky pěkně rozetřená bazalka. Jako náhrada sýra, který není nutností a není vhodný pro všechny paleolity, může být ovčí sýr nebo prostě vyloučit. První, které jsem si připravoval, bylo bez něj a prostě bylo jen trochu řidší.
Čas receptu: příprava 15-20 minut
Suroviny na cca 100 ml:
- 2 rostlinky bazalky (asi 2 velké hrstě)
- 30 ml extra virgin olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 30 g piniových oříšků nebo vlašských
- ½ čaj lžíce mořské soli, nejlépe hrubozrnné
- 2 pol lžíce parmezánu, nastrouhaného
Postup:
- Opláchnuté a osušené listy bazalky postupně třeme v tlouku se solí nebo dáme do mixéru a necháme vytvořit jemnou pastu.
- Poté přidáme olej a pořádně promícháme opět, aby se nám to pěkně spojilo.
- Přidáme poté česnek, oříšky a případně sýr a opakujeme tření/mixování.
- Skladujeme v chladničce a spotřebováváme vcelku brzy 😉