Palačinky

Nedělní zatiší s palačinkamiJak už jsem to tady zmiňoval, neděle je národní den palačinek v Estonsku. Pravda, není to tak, ostatně jako u nás nemá svátek v pátek každý blázen, ale prostě obliba sladkého pečení v Estonsku je převeliká a z toho co jsem tam ochutnal, musím říct, že to nebylo vůbec špatné a na výběr toho bylo víc, než bych zvládl sníst. Při nákupu v Makru jsem si našel pěkné krabice kokosového mléka, značně lepší kvality i trochu lepší ceny než to, které jsem používal normálně a tak, aby se nezkazilo, tak jsem ho použil pěkně tady.

Čas receptu: příprava 5 minut, smažení 20+ minut

Suroviny na zhruba 5 palačinek:

  • 3 vejce
  • 300 ml kokosového mléka
  • 2 hrnky mandlové mouky
  • špetka soli
  • 1 pol lžíce medu
  • kokosový olej

Postup:

  1. Rozklepneme vejce do mísy, přidáme sůl a pěkně rozmícháme.
  2. Přidáme 150 ml mléka a nasypeme mouku. Rozmícháme.
  3. Přilijeme zbytek mléka a pokud to budeme mít moc řídké, přidáme trochu mouky.
  4. Měli bychom ve výsledku mít tekutou řídkou, ale ne moc, hmotu, kterou pak budeme smažit.
  5. Rozpustíme na pánvi kokosový olej a postupně přilijeme trochu hmoty, budeme se snažit udělat je po celé pánvi, ale ne moc tlusté, pak se špatně obracejí a nedají se rolovat při jedení.
  6. Pečeme pár minut z obou stran, do hněda a poté podáváme.

Směs, kterou jsem smíchal tak nějak od oka, nám vyšla na 5 palačinek a byly velice syté. Podávali jsme s černo-rybízovou marmeládou a kromě toho, že tlustší se nedaly rolovat a lámaly se, byl jedině trochu problém při obracení. Chuťově to však vyrovnalo případný problém, kokosové mléko, které jsem koupil je hustší než z plechovky a značně lépe i chutnalo. K tomu čerstvý grepový džus a čaj/kávu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.