Druhou ochutnávkou z knihy, budiž to o čemž jste si rozhodli na facebookové stránce. Ale nejdříve Vám k tomu podám trochu více informací. Kniha je samozřejmě rozdělena do sekcí, které nejsou nijak nečekané nebo netradiční.
Dne se však podíváme na jednu z nich. V sekci Zelenina a Saláty se právě nachází tento recept na přílohu, která by obstála i jako samostatné jídlo, avšak určitě není plnohodnotné. Dokáži si ho představit jako skvělý doplněk místo popkornu, ale dost lidí bude uhranuto zvláštní slanou kombinací kakaa a dalších surovin. Jako u všech receptů v knize, dostanete doporučení k čemu se to skvěle hodí (Skořicové dušené hovězí nebo Čokoládové chilli) a co byste mohli případně udělat i jinak (zde bych doplnil vlastní radu, použít tře příště místo květáku brokolici nebo růžičkovou kapustu). Ačkoliv se v daném receptu přidává i jedna úsměvná a vlastně i hodnotná rada, já jsem si ji pozměnil a to pro úsporu času. Autorka totiž doporučuje směs promíchat tak dlouho (cca 2 minuty), dokud nevyjmenujete potravinu na každé písmenko v abecedě. To je určitě zábava, ale když jste v kuchyni sami, nechcete vypadat jako nějací blázni a možná tedy přijde vhod mé zrychlení.
V kakau obalený pečený květák
Vzhledem k tomu, že květák je různě velký, na plech se mi vlezl jeden celý střední. Dalo to asi tři velké porce, ale určitě by se to dalo zvládnout na plechu i s větším množstvím, protože zde až tak nevadí, když se překrývají. Pokud je však chcete hezky křupavé, je lepší je mít jen v jedné vrstvě a tedy spíše používat stejně velké květákové růžičky. Pro nás se stal přílohou k vepřovým nudličkám na koření pěti vůní.
Čas receptu: příprava 10-15 minut, pečení 25-30 minut
Suroviny na 3-4 porce:
- 1 hlávka květáku, rozdělená na růžičky
- 1 čaj lžíce mleté papriky
- 1 čaj lžíce kakaa
- ¼ čaj lžíce mletého pepře
- ¼ čaj lžíce soli
- 1 čaj lžíce sušeného česneku, nebo jeden prolisovaný stroužek
- 2 pol lžíce roztopeného kokosového oleje
Postup:
- Rozeberte si omytý a osušený květák na růžičky a dejte do mísy. (Na velikosti růžiček až tak nesejde, ale spíše větší a rovnoměrně velké kousky, malé se pak můžou rychleji a moc spéct)
- Roztopte si v mikrovlnné troubě (15 – 20 sec) či na zdroji tepla kokosový olej.
- Smíchejte olej a koření a dejte do mísy.
- Promíchejte pořádně (já jsem použil víko na plastovou mísu a pořádně tím protřepal)
- Ochutnejte a případně dolaďte množství koření.
- Vyložte si plech pečícím papírem či alobalem a předehřejte troubu na 200°C.
- Pečte 25-30 minut podle velikosti květákových růžiček
Včera jsem vyzkoušel.Místo jednoho stroužku jsem dal dva, místo kokosáku máslo a přidal trochu chilli.K večeři jsem si trochu dal.Ještě že tak!! Manželka přišla domu hladová a skoro vše snědla 🙂 Dnes si zbytek vzala k obědu do práce.Co naplat.Musím ho dnes dělat znovu 😀 Díky za inspiraci.
Ahoj Petře,
to mě těší, že chutnalo, ale tenhle recept se u nás taky stal velmi populární. Dokud jsem neotevřel Well Fed znova a nenašel ještě něco lepšího. Teď váhám zda to přidat, protože jsem chtěl z každé sekce dát jeden recept než vyjde kniha, ale ta další příloha je tak skvělá, že bych ji bral i jako samostatné jídlo. A tak .. ho asi prostě dneska přidám 🙂
Metla
Pingback: Ochutnávka: kniha Dobře živeni (Well fed) | Paleo Doupě
Pingback: Ochutnávka: kniha Dobře živeni (Well fed) - Blog Paleo Doupě