Játra jsou jedním z pokrmů, které většina lidí nemá ráda. Ale podívejme se trochu blíže na to, proč by se měl někdo rozhodnout takto skvěle chutnající a výživnou potravinu zavrhnout. Většinou to opět bude způsobeno způsobem přípravy (školní jídelny!) a tím, že nás do toho někdo nutil, než aby nás vedl k tomu, jak a proč je mít rád. Játra obsahují velmi vysoké množství minerálů, vitamínů, ale také značnou část odpadních látek z metabolismu zvířete. Vyplatí se tedy spíše konzumovat vnitřnosti menších zvířat (kratší doba života, méně odpadních látek, atd.) a samozřejmě z těch, která nebyla vystavována nevhodným látkám a byla krmena vhodnou stravou. Ale pojďme zpět k receptu. Delší dobu jsem uvažoval, jak udělat játra jinak než jen na přírodno či další recepty, které zde už mám a napadlo mě, proč ne s hořčicí, která k tomu bude skvělá. Když ke všemu ještě přidáte přílohu, která je sladká a dokáže nasát šťávu, máte ideální kombinaci.
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 15 minut
Suroviny na 2 velké porce:
- 400 g kuřecích jater
- 2 pol lžíce (30 g) sádla či jiného tuku na smažení (kokosový olej, olivový olej, atd.)
- 2 pol lžíce hrubozrnné hořčice (pro whole30 vybrat vhodnou)
- 1 cibule, na nudličky
- pár stroužků česneku, ale lze vynechat
- 4-5 pol lžíce vody
- pepř, sůl, dle chuti
Postup:
- Omyjte játra, očistěte od blan, kusů tuku a nečistot, nakrájejte na velikost sousta.
- Na rozehřátou pánev dejte tuk a poté přidejte cibuli.
- Restujte do průhledna a poté přidejte i česnek.
- Následně očištěná kuřecí játra a pořádně je opepřete.
- Na vysokém zdroji tepla je nechte zatáhnout ze všech stran, což zabere asi 10 minut.
- Poté už jen přidáte hořčici, vše osolíte, zalijete zbytkem vody a necháte pořádně promíchat a ztroch zredukovat (záleží jak hustou omáčku chcete).
- Poslední krok je ochutnat a případně doladit chuť (víc soli či pepře).