Majonéza z vlašských ořechů

Hotová majonéza z vlašských ořechů

BohemiaOil (Bohemia Oleje), mi udělali radost a zaslali na otestování pár jejich výrobků. Snažil jsem se přijít s nějakými neotřelými recepty na to, jak si pořádně užít chuti jejich kvalitních ořechových olejů a tak jako první jsem se rozhodl udělat vynikající majonézu s vlašskými ořechy. Protože samotný olej je velmi kvalitní, chutný a výrazný, snažil jsem se jeho chuť nakombinovat ještě s křupavostí pražených vlašských ořechů a tedy zvýšení oné chuti. Díky toho, že olej je silný není ho třeba dávat do jídla až tolik, aby se jeho chuť poznala a pro snížení ceny výsledné majonézy jsem se rozhodl namíchat s jiným, neutrálnějším olejem – použijte co chcete, klidně i panenský olivový olej, ale mějte na mysli, že pak budete muset posunou poměry surovin trochu směrem k větším množství oleje z vlašských ořechů. Výsledek je pak křupavý, velmi výrazně ořechový a hustý – dál můžete používat na různá další jídla, třeba jako my do coleslawu, k masu, rozředit jako dresink na saláty a tak dále.

Suroviny na majonézu z vlašských ořechů - olivový olej, vejce, hořčice, olej a chilli s pepřem

Čas receptu: příprava 15 minut

Suroviny na 450 ml:

  • 250 ml rostlinného oleje nevýrazné chuti (olivový z pokrutin, jemný olivový, hroznový nebo slunečnicový panenský)
  • 50 ml oleje z vlašských ořechů
  • 1 pol lžíce dijonské hořčice (pro whole30 pozor na složení)
  • 1 pol lžíce citronové šťávy (dle potřeby méně)
  • 2 žloutky
  • 75 g vlašských ořechů, opražených a nasekaných nadrobno
  • sůl
  • dle chuti trochu chilli a pepře, lze však kompletně vynechat

Postup:

  1. Na suché pánvi si na slabý výkon začněte pražit vlašské ořechy, občas promíchejte.Ořechy se praží na pánvi
  2. Žloutky, část citronové šťávy (asi jednu čajovou lžičku) a hořčici dejte do užší nádoby, ve které pak majonézu umícháte tyčovým mixérem.
  3. Do nádoby nalijte oba oleje a tyčový mixér ponořte na dno.
  4. Zapněte a nechte chvíli u dna, dokud neuvidíte, že se Vám tvoří emulze a poté postupně zvedejte, až bude majonéza hustá a kompaktní.Hotová majonéza
  5. Ochutnejte a přidejte sůl, pepř, citronovou šťávu či další koření dle potřeby.
  6. Opražené ořechy nasekejte (dejte do mixéru na pár pulzů) a poté vmíchejte do majonézy.Opražené vlašské ořechy
  7. Opět ochutnejte a pak skladujte dva tři dny, zakryté v lednici do spotřebování.

 

One thought on “Majonéza z vlašských ořechů

  1. Pingback: Melounový salát s fetou - Blog Paleo Doupě

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *