BohemiaOil (Bohemia Oleje), mi udělali radost a zaslali na otestování pár jejich výrobků. Snažil jsem se přijít s nějakými neotřelými recepty na to, jak si pořádně užít chuti jejich kvalitních ořechových olejů a tak jako první jsem se rozhodl udělat vynikající majonézu s vlašskými ořechy. Protože samotný olej je velmi kvalitní, chutný a výrazný, snažil jsem se jeho chuť nakombinovat ještě s křupavostí pražených vlašských ořechů a tedy zvýšení oné chuti. Díky toho, že olej je silný není ho třeba dávat do jídla až tolik, aby se jeho chuť poznala a pro snížení ceny výsledné majonézy jsem se rozhodl namíchat s jiným, neutrálnějším olejem – použijte co chcete, klidně i panenský olivový olej, ale mějte na mysli, že pak budete muset posunou poměry surovin trochu směrem k větším množství oleje z vlašských ořechů. Výsledek je pak křupavý, velmi výrazně ořechový a hustý – dál můžete používat na různá další jídla, třeba jako my do coleslawu, k masu, rozředit jako dresink na saláty a tak dále.
Čas receptu: příprava 15 minut
Suroviny na 450 ml:
- 250 ml rostlinného oleje nevýrazné chuti (olivový z pokrutin, jemný olivový, hroznový nebo slunečnicový panenský)
- 50 ml oleje z vlašských ořechů
- 1 pol lžíce dijonské hořčice (pro whole30 pozor na složení)
- 1 pol lžíce citronové šťávy (dle potřeby méně)
- 2 žloutky
- 75 g vlašských ořechů, opražených a nasekaných nadrobno
- sůl
- dle chuti trochu chilli a pepře, lze však kompletně vynechat
Postup:
- Na suché pánvi si na slabý výkon začněte pražit vlašské ořechy, občas promíchejte.
- Žloutky, část citronové šťávy (asi jednu čajovou lžičku) a hořčici dejte do užší nádoby, ve které pak majonézu umícháte tyčovým mixérem.
- Do nádoby nalijte oba oleje a tyčový mixér ponořte na dno.
- Zapněte a nechte chvíli u dna, dokud neuvidíte, že se Vám tvoří emulze a poté postupně zvedejte, až bude majonéza hustá a kompaktní.
- Ochutnejte a přidejte sůl, pepř, citronovou šťávu či další koření dle potřeby.
- Opražené ořechy nasekejte (dejte do mixéru na pár pulzů) a poté vmíchejte do majonézy.
- Opět ochutnejte a pak skladujte dva tři dny, zakryté v lednici do spotřebování.
Pingback: Melounový salát s fetou - Blog Paleo Doupě