Výhodou stir fry je, že je máte za velmi krátkou chvíli hotové a pokaždé si je můžete udělat kompletně jiné. Nevýhodou je, že si musíte absolutně vše připravit předtím než si rozehřejete wok a že ho musíte i vlastnit. Pro snazší manipulaci se maso, které se používá nakrájí na tenké proužky a pro lepší chuť se třeba i delší dobu marinuje. Ale klidně můžete maso použít syrové, nakrájené a rovno do pánve, ale je to na Vás, jaké použijete a co máte připravené. Další věcí je, že do pánve se nejdříve dají složky, které jsou nositeli chuti (cibule, česnek, zázvor, chilli, koření, atd.), následně pak maso (mořské plody spíše naopak až později) a poté zelenina, podle toho jak dlouho by se měla vařit. Rychlost daného jídla pak odpovídá náročnosti a počtu složek, ale obvykle nezabere stejně více než 10 minut v rámci samotného vaření. Jídlo, které jsem připravil bylo spíše takovým asijským mixem a klidně můžete maso vyměnit za jiné než hovězí.
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 10 minut
Suroviny na 2 porce:
- 200 g hovězího masa, nakrájeného na tenké plátky
- 1,5 střední cukety, 1 na nudle ve spiralizéru, půlka na plátky či kostky
- 1 paprika, na nudličky
- 5-6 žampionů, na plátky
- 3-4 jarní cibulky, bílé části nadrobno, zelené nahrubo
- 3 stroužky česneku, na plátky
- 1 chilli paprička (dle síly a chuti klidně více)
- 2 pol lžíce rybí omáčky
- 1 pol lžíce sójové omáčky (tamari nebo coconut aminos)
- hrst listů koriandru, nadrobno
- 2 pol lžíce tuku na smažení (kokosový či jiný vhodný na vysoké teploty)
- případně půlka limety
Postup:
- Na spiralizéru či škrabkou si připravte nudle z jedné celé cukety, používejte spíše 2 menší (pro 2 osoby) nebo jednu střední, ve velkých budou pecky a střed se bude rozlamovat.
- Prosolte je mírně a nechte odstát bokem na utěrce, zatímco si připravíte vše ostatní.
- Nakrájejte si bílou část z cibulky, chili, česnek nadrobno.
- Na plátky si nakrájejte žampiony, jednu polovinu cukety, papriku a maso na nudličky.
- Předehřejte si wok a vlijte do něj olej.
- První osmažte na středním výkonu koření či voňavé složky, tedy cibuli, česnek, chilli.
- Poté vhoďte maso a pořádně zatáhněte, nyní vlijte rybí a sójovou omáčku a nechtě mírně odpařit.
- Cuketové nudle otřete utěrkou, aby byly suché, protože pustily dost tekutiny zatímco se potily bokem.
- Postupně přidávejte složky, podle toho jak dlouho se každá z nich bude vařit – paprika, cuketa, žampiony, cuketové nudle, jarní cibulka. V tomto pořadí a každý asi 30 sekund odstupem od dalšího.
- Pravidelně míchejte a prohazujte, posypejte čerstvým koriandrem a podávejte.
- Podávejte s limetou nebo rovnou limetovou šťávou zalijte jídlo.