Pokud si nechcete dělat hustou marmeládu či džem, je možné si taky udělat řidší rozvar – tedy to samé, akorát bez pektinu. Když máte přebytek čerstvých kusů ovoce a dochucovadel, je to ideální způsob jak si připravit něco dalšího, jak čerstvost uskladnit a použít až za nějaký čas. Nejlépe je tedy daný produkt ještě zavařit, aby Vám vydržel třeba až do zimy. Jahody a rebarbora (nebo-li reveň) spolu skvěle sedí, tedy nebylo vůbec nad čím váhat, když jsem si koupil čerstvou rebarboru a první ucházející letošní jahody (seč nebyly české). Rozhodoval jsem se jaké koření k tomu, přece jen už jsem minulý rok dělal jahody s vanilkou, tak jsem tentokráte šel po něčem více tradičním – poslední volba byla mezi skořicí a hřebíčkem, ale vyhrál ten druhý jmenovaný.
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 15-20 minut
Suroviny na 400 ml:
- 400 g čerstvých jahod, očištěných a omytých, nakrájených nahrubo
- 400 g rebarbory, oloupané a nakrájené nahrubo
- 5 celých hřebíčků (klidně i více, podle toho jak silnou chuť preferujete)
- 1 pol lžíce citronové šťávy
- případně můžete dosladit, pokud nemáte dostatečně sladké jahody
Postup:
- Rebarboru oloupejte a nakrájejte na hrubší kousky.
- Jahody omyjte, osušte a odstraňte stopky a nakrájejte nahrubo (zrychlí se tak doba vaření a rozměkne obojí stejně rychle).
- Vše dejte do hrnce s hřebíčky (ideálně si je zabalte do gázy, aby se daly snadno vylovit) a přiveďte k varu, poté už jen ztlumte a nechte 15-20 minut vařit.
- Následně ochutnejte, zda je vše měkké, přidejte trochu citronové šťávy a případně doslaďte. Vylovte hřebíčky.
- Slijte do skleničky a buď zavařte (do vyvařené sklenice, zavřete víkem dolů a nechte vychladit) nebo nechte zchladit a konzumujte. V lednici by Vám měl vydržet bez zavaření vcelku docela dlouho – řekl bych i měsíc, možná více.