Chtěl jsem využít část kešu, které jsem měl namočené z jiného důvodu a tak mě napadlo, proč z něj neudělat dresink? Ten jsem už párkráte dělal a mám v zásobě jeden velmi lahodný salát, ale tento mám vyfocený, takže dostane přednost. Výhoda oproti uzenému lososovi, kterého běžně využívám do salátů je, že to není tak slané a pokud jste si neudili sami, tak máte úplnou kontrolu nad produktem – nevýhoda je však časová tíže, kdy prostě ne vždy můžete mít čas upéct či grilovat lososa (avšak můžete si předpřipravit a uskladnit v lednici). No a k lososovi jsem vybral mírně kyselý, avšak velmi krémový a koprem ochucený dresink, čerstvé lokální suroviny – salát, ředkev, jarní cibulku a pro barvu rajče a okurku, které tam nutně nemusí být, ale chtěl jsem to mít víc zeleninové. Sestavení salátu už je pak jednoduchá záležitost, když si část přípravy uděláte den dopředu.
Čas receptu: příprava 30+ minut, pečení/grilování 15 minut, namáčení 2+ hodiny
Suroviny na 2 porce:
- 200 g filet lososa, upečený s Vaším oblíbeným kořením, rozdělený na kousky
- půlka hlávky salátu, omytý, osušený a natrhaný
- 1 rajče, na kostky
- ½ okurky, na kostky
- cca 5 ředkviček, na plátky
- 2 jarní cibulky, na kolečka
- dresink (na 4 porce):
- 50 g kešu
- 50 + 50 ml vody
- 2 pol lžíce olivového oleje (či jde nahradit jen kokosovým mlékem)
- 1 pol lžíce citronové šťávy (asi tak jedna polovina šťavnatého citronu)
- čtvrt svazku kopru, cca 2 pol lžíce nasekaného
- sůl, pepř, dle chuti
Postup:
- Den 1: Nejdříve si upečte či ugrilujte lososa, pořádně okořeněného. Nechte mírně nebo úplně vychladnout.
- Kešu dejte do misky a zalijte vodou, aby byly úplně ponořené, stačí na 2 hodiny.
- Den 2: Omyjte, osušte a natrhejte si salát, rozložte po talíři
- V míse si smíchejte ředkvičky, jarní cibulku, okurky a rajče a maso z lososa.
- Vylijte vodu z kešu ořechů, propláchněte je párkrát a zalijte stejným množstvím vody.
- Dejte do mixéru a nechte rozmixovat dohladka.
- Přidejte kopr, citronovou šťávu, olivový olej (nebo kokosové mléko) a pořádně promíchejte. Dresink by měl být dosti tekutý, ochutnejte a případně dochuťte.
- Na talíři už máte salát, rozmíchejte vše v míse a případně vidličkou zmenšete kousky lososa na velikost sousta a rozložte po salátu.
- Zakápněte bohatě dresinkem