Nevím jak se mi to povedlo, ale povedlo se mi zazdít sadu receptů, které jsem udělal, byl z nich nadšený, ale nikdy nesepsal a tak se tedy k nim vracím až zpětně. V poslední době totiž vařím, vařím dost a vařím rád, ale protože to nemám čím fotit, tak docela často opakuji osvědčené recepty, anebo experimentuji s úplně novýma. Na Velikonoce jsem se rozhodl udělat nádivku a pořádně zelenou. Důvodem je, že to tak nějak k těm Velikonocům patří a protože jsem nechtěl až tak moc experimentovat a jít shánět kopřivy a další jedlé býlí, rozhodl jsem se jít do osvědčeného špenátu. Původně jsem ji chtěl udělat do muffinů a podělit se v práci, ale nakonec jsem ji pekl v pekáčku, pěkně vedle kuřete, které jsem pro změnu nadíval játry a houbami. Dohromady to bylo dokonalé, pojďme se tedy na to podívat…
Čas receptu: příprava 15 minut, pečení 35-45 minut
Suroviny na 1 malý pekáček:
- 4 vejce, rozdělené na bílky a žloutky
- 150-200 g čerstvého listového špenátu
- asi 250 g různého masa – na kostky, uzené, vařené, pečené, dle tradice se míchaly různé druhy
- 2 stroužky česneku, nadrobno či prolisované
- sůl, pepř
- horká voda
Postup:
- Dejte do mísy žloutky, maso nakrájené na libovolně velké kousky, česnek, pepř a sůl.
- V hrnci si přiveďte k varu vodu a vhoďte na dvě minuty špenát či další býlí.
- Zceďte a nechte trochu vychladnout a okapat.
- Smíchejte se zbytkem surovin.
- Vyšlehejte si bílky s trochou soli do tuhého sněhu a zapracujte do směsi v míse.
- Dejte do pekáčku a pečte na 180°C asi 35-45 minut.