Máme rádi vepřové a to opravdu velmi, oba dva doma. V poslední době chutná i kocourovi. Jedním z našich nejoblíbenějších řezů je krkovice. Je šťavnatá, vhodná na steaky, ale také na pečení, je prostě dokonalá. Občas si prostě koupím celý kousek, kilo a půl až dvě a pěkně to celé upeču a pak si to už jen užívám následující den, dva. Můžete maso uložit do lednice prošpikované česnekem a solí, aby se pěkně protáhla chuť již dříve, ale klidně stačí až v poslední chvíli před pečením, tak jak jsem to udělal já. Podávali jsme ho s kysaným zelím, výpekem a cibulí z výpeku.
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 2-3 hodiny
Suroviny na 8 porcí:
- 1,5 kg vepřové krkovice s kostí
- 6-10 stroužků česneku, na plátky
- bohatě soli, kmínu a pepře
- 1-2 cibule, na hrubší plátky
- voda
Postup:
- Nožem si udělejte do masa dost děr, aby se do nich vlezly plátky česneku.
- Osolte a opepřete bohatě a poté začnete vkládat plátky. Až dokončíte horní stranu obraťte a opakujte.
- Celé maso okmínujte a případně ještě víc osolte.
- Do menšího pekáčku si dejte cibuli na dno, poté přidejte maso a nalijte asi deci vody.
- Dejte péct zakryté na 160°C na dvě hodiny, občas podlijte pokud je potřeba a přelívejte maso výpekem (stačí asi co 30 minut).
- Nakonec odkryjte maso a pečte chvíli, aby se utvořila kůrčička.
- Vyndejte z trouby, nechte mírně vychladnout a oddělejte kosti, mělo by to jít velmi snadno. Poté maso nakrájejte na plátky.