Protože jste se často ptali, jak použít suroviny za našeho obchodu, rozhodl jsem se pro Vás udělat speciální recept na sušenky z našich surovin. Nejsou výrazně sladké, jsou kokosové a ořechové najednou a dokonce obsahují i skvělou čokoládu. Není to žádné umění je připravit, tedy recept zvládne každý a téměř v jakýchkoliv podmínkách, což si myslím, že je velmi vhodné. Testovali jsme různé tvary, různé teploty přípravy a nakonec jsme se rozhodli sdílet s Vámi variantu, která má podle nás nejlepší efekt. Sušenky jsou zvenku pořádně křupavé, ale uvnitř ještě nepřesušené. Čokoláda pěkně doladí jejich chuť. Makadamová mouka, kterou jsme použili jde samozřejmě nahradit libovolnou ořechovou, ale protože makadamy mají z ořechů nejlepší složení – nejméně omega-6 nenasycených mastných kyselin a nejlepší poměr vůči omega-3, které Vám semínka a ořechy nabízejí. Jejich velkou nevýhodou však je nejmenší dostupnost a velmi těžké zpracování, protože mají velmi pevnou skořápku, musí se zpracovávat velmi těžkými lisy, aby se vůbec mohly nechat vyloupat. Přitom tyto sušenky skvěle připomínají kokosové kuličky z Vánočního cukroví, takže i samotný recept můžete použít bez čokoládových kousků i jako součást zdravějších Vánoc. A to se vyplatí!
Poznámka: Lepší je si sušenky nedělat moc tenké, aby nebyly moc suché, kvůli toho, že jsme nepoužili velké množství tekutin, pokud však chcete dělat tenčí, doporučuji použít více vajec, tuku či tekutého sladidla.
Čas receptu: příprava 10-15 minut, pečení 10 minut
Suroviny na 36 sušenek:
- 1 a ¾ hrnku makadamové mouky (171 g)
- ½ čaj lžíce soli
- 1 hrnek strouhaného (mletého) kokosu (93 gramu)
- 4 pol lžíce ghee (přepuštěné máslo), másla nebo kokosového oleje, roztopené či výrazně změklé
- 4 pol lžíce medu či agave
- 3 vejce (velikost M)
- 1 čaj lžíce vanilky
- 137 g čokolády nebo čokoládových kousků (chipů), nadrobno
Postup:
- V misce si smíchejte tekuté suroviny tedy roztopený tuk, vejce a med.
- Odvažte si všechny sypké suroviny (vanilka, sůl, kokos a makadamová mouka) a postupně vsypte k tekutým a promíchávejte.
- Nasekejte si v kuchyňském robotu či rukou čokoládu na menší kousky a vmíchejte do těsta. (Část kousků si můžete nechat nakonec a dát je na vrch sušenek při tvarování)
- Vyložte si plech do trouby pečícím papírem (budete potřebovat 2 plechy).
- Pomocí polévkové lžíce si naberte množství na sušenky a vytvarujte je dle libosti. (Poté můžete přidat ještě pár kousků odložené čokolády na vrch sušenek)
- Rozložte na plechu a pečte asi 10 minut na 160-170°C (podle druhu trouby).
- Nechte mírně zchladnout (nejlépe na mřížce) a snězte či odložte na později!