Po dlouhé době jsme dělali něco pořádně sladkého a taky, pro zastánce whole30 nepřijatelného. To ze dvou důvodů, prvním je použitý med – ačkoliv ho není mnoho a za druhé ta asociace se špatnými návyky, přece jen palačinky nejsou to nejvýživnější jídlo co si můžete dát. Protože v poslední době ani nepreferuji velké množství ořechů, volil jsem alternativu úplně jinou. Kokosové mléko co docházelo, už začalo mít mírně kyselou chuť a tedy by se dal klidně použít kefír či normální mléko jako náhrada pokud nemáte a rozhodně nešlo nijak poznat na chuti. Co však je potřeba, pro takovýto recept, je škrob. A to už jako arrowroot, tapioka nebo kuzu, případně pro ty co se toho nebojí tak bramborový škrob či rýžový. Výhodou však je, že je můžete udělat tenké jako crepes a třeba takové Suzette, bych si z tohoto těsta dokázal velmi snadno představit. Jako doplněk jsme volili bioládu z hrušek a rakytníku. Ale mě osobně přišly sladké samy o sobě díky toho množství vanilky.
Čas receptu: příprava 10 minut, smažení 20+ minut
Suroviny na 4 porce (8-10 velkých palačinek, mnohem více menších):
- 1 hrnek kokosového mléka
- 4 pol lžíce mandlové mouky (¼ hrnku)
- 8 pol lžic kokosové mouky (½ hrnku)
- 8 pol lžic tapioky nebo arrowrootu (½ hrnku)
- 1 čaj lžíce jablečného octa (nemusí být)
- 1 čaj lžíce jedlé sody
- 1 vanilkový lusk
- 6 vajec velikosti M
- 2 pol lžíce kokosového oleje
Postup:
- Smíchejte tekuté suroviny v míse nebo mixéru.
- Přidejte sypké suroviny.
- Rozřízněte vanilkový lusk podélně a vyškrábněte vnitřek, přidejte do směsi a pořádně promíchejte.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev a dejte asi tak půl čajové lžíce kokosového oleje na jedno smažení.
- Nalijte zhruba půl hrnku těsta pro velkou palačinku a naklápějte pánev, aby se rozprostřela v tenké vrstvě po celé pánvi.
- Až začnou okraje zlátnout a přestanou se tvořit bublinky v těstě, překlopte.
- Smažte opět asi minutu na druhé straně a přesuňte na talíř.
- Opakujte dokud nespotřebujete všechno těsto.