Ještě nikdy jsem vepřovou pečeni nepekl i se žebry. Často jsem to vídal, hlavně teda v Masterchefu či dalších show s vařením, ale taky spíše u jehněčího. Myslel jsem si ze začátku, že při servírování s tím bude trochu problém, jak je správně naporcovat, zda ztráta u kosti nebude moc velká, ale všechny pochyby byly liché. První zkouška mi jen potvrdila, že to za to bude stát a že péct pečeně na kosti bez toho, aby tam člověk nechal kůži či tuk by byla úplná likvidace tohoto masa. To nejen, že drží vše pěkně šťavnaté, ale taky přidává navíc skvělou chuť a taky pokud to sníte, výživnou hodnotu pořádné porce tuku, kterého není skoro nikdy dost. Recept jsem si vypůjčil ze zářijového F.O.O.D. magazínu.
Čas receptu: příprava 10-15 minut, vaření 8-10 minut, pečení 1 hodina
Suroviny na 4-6 porcí:
- 1 – 1,2 kg vepřová pečeně s kostí
- 2 pol lžíce tuku dle vlastní volby (ghee, kokosový olej, sádlo, atd.)
- 200 g šalotek či cibule, nadrobno
- 1 plechovka rajčat či 4 střední čerstvé, nadrobno
- 4 stroužky česneku, nadrobno
- 2 bobkové listy
- pár snítek tymiánu
- 5 kuliček nového koření
- sůl, pepř
Postup:
- K pečení přivažte tymián, osolte a opepřete a na pánvi na tuku osmažte ze všech stran dozlatova (cca 2 minuty na stranu).
- Do pekáčku si dejte všechnu zeleninu a koření a poté přidejte orestované maso.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C zakryté po dobu 1 hodiny.
- Nakonec maso vyndejte a rozdělte po žebrech a případně odkrojte tučnou část.
- Omáčku na pánvi zredukujte a propasírujte.