Zapečené plněné papriky na italský způsob

Plněné papriky na italský způsobObvykle jsem papriky plnil z horní strany, tedy odstranil jsem stopku, naplnil a zapekl. Ale pak jsem jednoho dne zahlédl, že vlastně i skvěle to vypadá, pokud se naplní rozkrojené podélně. A protože podle mě kromě bazalky, piniových oříšků k Itálii patří i fermentované a pikantní salámy – rozhodl jsem se použít jeden z takových i zde. Přidá navíc bohatou chuť, trochu tuku a ani Vám potom nechybí rajčata v takovémto receptu. Volnou inspirací se mi stal tento recept, ale jak sami poznáte, je výrazně upraven. No a pro primal jedlíky, tohle jen vyzývá k využití sýra a zapečení s ním – ale to už nechám jen na Vás.

Čas receptu: příprava 5 minut, vaření 20 minut, pečení 35 minut

Suroviny na 2 porce:

  • 250 g mletého masa (vepřové, telecí nebo skopové)
  • 3 papriky kapie, rozkrojené podélně na poloviny
  • 50 g paprikového salámu, nahrubo
  • 1 menší až střední cibule, nadrobno
  • 4 stroužky česneku, prolisované nebo nadrobno
  • hrst bazalky, nadrobno (část do směsi, zbytek na ozdobu)
  • hrst piniových oříšků (část do směsi, zbytek na ozdobu)
  • sůl, pepř, chilli, dle chuti
  • 1-2 pol lžíce tuku, dle vlastní volby (olivový olej, sádlo, atd.)

Postup:

  1. Na suché pánvi si orestujte piniové ořechy, občas promíchejte (3 minuty)
  2. Omyté a osušené papriky rozřízněte, očistěte od pecek a položte na pečícím papírem vyložený plech řeznou stranou dolů.
  3. Předehřejte troubu a pečte při 170°C asi 15 minut.
  4. Mezitím si na pánvi na tuku osmažte cibuli a česnek do průhledna (5 minut).
  5. Přidejte mleté maso a nechte zatáhnout (3-5 minut).
  6. Okořeňte, přidejte pikantní paprikový salám a větší část bazalky.
  7. Nechte prohřát a pořádně promíchejte (cca 3 minuty). Vmíchejte část piniových oříšků.
  8. Vyndejte papriky z trouby obraťte je. Naplňte směsí a pořádně namačkejte. Posypte zbytkem oříšků.
  9. Vložte zpět do trouby a pečte dalších 10-15 minut.
  10. Podávejte ozdobené zbytkem bazalky.

Plněné zapečené papriky na italský způsob

Leave a Reply

Your email address will not be published.