Thajské chutě mi nebyly až tak blízké, ale začal jsem se o ně více zajímat. Důležité jsou kombinace slané-sladké-kyselé a používají své velmi často používané bylinky a dochucovadla. Když bych měl vymyslet nějaký burger inspirovaný thajskem, určitě bych volil krevety nebo vepřové maso, také s největší jistotou rybí omáčku, tamarind, citronovou trávu a chilli a koriandr – zbytek už podle možností. Protože jsem však nechtěl, aby tyhle karbanátky byly přeplněné chutěmi, ale daly vyniknout oné citronové chuti bez výrazné kyselosti, kterou nabízí citronová tráva a také koriandr vynikne skvěle v celém pokrmu. No a k tomu všemu jsme si udělali jednoduchý míchaný salát, nic speciálního ani thajského 🙂
Čas receptu: příprava 10-15 minut, smažení 10 minut
Suroviny na 10 karbanátků (2-3 porce)
- 500 g vepřového mletého masa
- 1-2 stvoly citronové trávy, nadrobno
- 2-3 celé jarní cibulky, nadrobno
- menší svazek koriandru, nadrobno
- 1-2 pol lžíce rybí omáčky
- 1 chilli paprička (my dávali dvě bird’s eye, takže to bylo velmi pálivé)
- 2 čaj lžíce pasty z česneku a zázvoru (asi 2 velké stroužky + 3 cm zázvoru)
- špetka soli
- tuk, dle libosti, na smažení
Postup:
- Nasekáme nadrobno všechny bylinky – jarní cibulku, citronovou trávu a koriandr a chilli. Nejlépe v kuchyňském robotu.
- Smícháme s mletým masem a přidáme česnek, zázvor, rybí omáčku, mírně osolíme.
- Doporučoval bych v tuto chvíli si zkusit jeden karbanátek osmažit a ochutnat, zda je dostatečně dochucený a slaný (měl by, ale přesto).
- Osmažíme zbytek na oleji pěkně dozlatova z obou stran (cca 3 minuty na stranu, podle tloušťky)