No původně jsem dnes chtěl psát o něčem jiném, ale to si nechám až na zítra. Je to docela důležité oznámení, které k whole30 neodmyslitelně patří, ale jeden den navíc si musíte počkat. Co mě dnes tíží je trochu jiná záležitost.
Jak jistě víte, zmiňoval jsem se, že budu mít narozeniny. Mám je vlastně dnes. A neříkám to, protože chci, abyste mi popřáli (klidně můžete) či posílali dary (těm se nebráním, klidně posílejte), ale protože se s tím pojí konvence a tedy příprava pochutin pro kolegy v práci, doma na oslavu, atd. Při whole30, by se to mohlo zdát velmi těžké, téměř nemožné. Přece jen, samotné pečení z (doplň si libovolné paleo slovíčko) mouky a podobně, je proti zásadám. Ale pokud neděláte své první whole30 na začátku transformace svého životního stylu, tak jako je tomu v mém případě, platí tato poučka stále? Jak dalece vlastně jsme ochotni ohnout pravidla a proč vlastně? Jednoznačně řeknu toto – každému jeho jest. Co si dovolíte, je na Vás. Whole30 ani další režimy neříkají, kdy, kde jak, co přesně a kolik a bůhví jaké další hranice potřebujete mít, abyste se nestravovali nezdravě. Ony Vám jen dávají rámec, který si můžete přetvořit sami dle svých potřeb. Neříkám tedy, že pokud si myslíte, že Vám sladké nedělá problém, dostatečně se pohybujete, že si budete každý den péct a říkat tomu whole30 či zdravé jedení. Tak daleko zajít nemusíte. Ale existují výjimky, které Vás utvrdí v pokračování v tom, kde jste si laťku nastavili dobře. Já obvykle moc oříšky v posledním půl roce nejím. Už jsme ani tolik nepekli, dokonce už i méně než jednou týdně a dokonce jsme vynechali i nedělní palačinky. Prospělo nám to, víme to, cítíme to a nemáme tedy důvod se k tomu vracet. Radši si zavedeme jinou tradici, třeba kousek brokolice každý večer k seriálu. Nezní to lépe? Není to lepší? … no, ale už jsem hodně daleko od jádra pudla. Tedy, upravujte si jídelníček, považujte své zásady, rozdíly ve stravě od mustru optikou objektivního vědce – tedy skepticky přistupujte ke každé změně, testujte, ověřujte, studujte, hodnoťte a přehodnocujte. Já si výjimečně dopřál trochu něčeho co by nemělo do whole30 patřit. Dnešní jídelníček by tedy neměl být rozhodně ukázkovým. A hlavně také, by mohl být považován někým za porušení pravidel a tedy nutností restartovat. Teď přijde onen šok. Mě je to vlastně fuk. Jestli bych měl považovat dnešek za selhání, za porušení svého předsevzetí, necítil bych se vlastně ani nijak špatně. Dnešek mi za to stojí, dnešek si užívám. Chápu, že to není příklad, který by se měl dávat, který bych měl předat Vám, co máte snahu to zvládnout. Nesnažím se obhájit případný poklesek či slabou vůli. Snažím se podat jasně a do detailů mou svobodnou volbu a pocity, které by se s tím měly a mají pojit.
Je značný rozdíl v tom, že si zakážu med, ale budu všude cpát datlový sirup? Je rozdíl v tom, že místo, abych všude dával místo agave (které ke mě domů už nesmí) hroznovou šťávu? Abych místo sladidel používal sušené ovoce nebo v lepším případě alespoň to čerstvé? Tohle je vše pro mě ohýbání pravidel ve zlém duchu. Něco co je projevem slabé vůle, neochoty změnit a vydržet při oné změně, svých vlastních zásad. Za ten necelý měsíc jsem měl pár momentů, kdy jsem málem porušil zásady whole30. Nechtěl jsem péct a ani nemusel, nepožil jsem žádný alkohol, nedal jsem si jediný mléčný produkt. Myslíte si tedy, že bych měl restartovat své whole30, protože jsem jeden ze dvou dní za rok, kdy si dovolím něco jiného než obvykle, porušil přikázání? Posuďte sami a dejte mi vědět co si o tom myslíte.
Mým proviněním tedy budiž, že jsem něco upekl, něco snědl – med, ani jiné sladidlo jsme nepoužili, maximálně datlovou pastu a datlový sirup (prakticky datle a voda v různých konzistencích) .. myslíte si, že to stojí za restart? Nebo byste si něco podobného při takové příležitosti dovolili?
Den 24 – Metla
Snídaně: banánové vafle, čerstvé ovoce, jahodová omáčka; vejce na hniličku, salát z okurky, rajčete a vypečené slaniny – je třeba si zde uvědomit, že vlastně vafle jsou symbolem špatného stravovacího stylu a psychologicky by mě mohly svádět k něčemu, co by byl špatný program v mojí hlavě a mohl by mě vést k tomu, že bych je chtěl jíst. Vafle nepatří do whole30 stravy, udělal jsem výjimku, kdy jsem si je na narozeniny dovolil, stejně jako brownies a želé na svačinu avšak to ne protože bych musel či to sem patřilo, ale protože to pro mě byl výjimečný den, který šel nad úroveň whole30 a měl bych ho začít znova. Já však vafle jedl předtím jen jednou v životě, nemám je spojené s tunou sladkého sirupu a šlehačkou – ač to je chabá výmluva a obhajoba. Dle zásad whole30 jsem zde měl skončit a pokračovat od začátku, což jsem neudělal.
Svačina: 1 kostička brownie (5x5cm), hrst solených pražených mandlí, pár broskvových želé = obojí moje výroba
Oběd: hovězí na paprikách, zelí
Večeře: krůtí marinované harissou, salát z ledového salátu, citronu, olivového oleje, rajčete a okurky
Pohyb: asi tak 3-4 km s 10ti kilovou krabicí v rukou
Pitný režim: 2,5 litru vody + 300 ml pomerančového džusu + 1 zelený čaj
Den 24 – Noemi
Snídaně: Sázené vejce(1) na pečeném bůčku (cca 65 g)
Salát: hlávkový salát, 110 g kapie, ½ avokáda, hladkolistá petržel, ½ malé čerstvé pfeferonky, 1 PL panenského olivového oleje, limetková šťáva
Hrst mandlí
Oběd: Pomalu pečený bůček (v studeném stavu – cca 100g)
Vařená červená řepa (cca 100g) ochucená 1PL panenského olivového oleje, sůl, 2 PL balsamico, čerstvě strouhaný křen
Salát: (na velmi jemno nastrouhaný fenykl (cca 150 g), malá mrkev, srdce řapíkatého celeru vč. trochy natě, špetka cibulky, ½ malé pfeferonky, 1 PL oleje z hroznových jader, limentová šťáva, sůl, ½ KL sušeného kopru, 10 nahrubo nasekaných mandlí)
Večeře: “Zjednodušený “ tatarský biftek (140g – ochucený 1KL balsamico, sůl, špetka čerstvé pfeferonky, panenský olivový olej, špetka čerstvé cibulky)
Salát (salátová okurka, ½ masitého rajče, 100 g červené kapie, ½ avokáda, citronová a limetková šťáva, sůl, špetka čerstvé pfeferonky, 1PL panenského olivového oleje ochuceného rozmarýnem, čerstvá bazalka)
Pohyb: jóga – cesta pozdravem slunce; Kettlebell a posilování břišních svalů
Pitný režim: 2,5 lt vody káva: 1
Myslím si ze je to o životním stylu a do něj zapadá i pár oslav. Ty ses poctivec, takže nevím, proč by mělo vadit par wafli. Whole 30 nás učí jak jíst přirozeně, jak se naučit poznat hlad od chutí, jak nezamenivat průmyslové sladkosti za domácí, jak vyloučit alergie a jídlo, co nám nedělá dobře.. Podle mě je to rámec, struktura, postup, který nám to má usnadnit, tu změnu. Ale to ty vše vis a umíš, takže si myslím ze je to něco jinyho. Nečekám, ze se po waflich vrátíš s chutí k průmyslovým tyčinkam, oplatkum apod.
Za mě Teda restart rozhodne ne…
*L*
Taky nevidím důvod restartu a blahopřeju k narozkám!
Eva
Za mě bez resetu. Jedeš poctivě, jeden den je mimo tabulky.
Za mne take rozhodne ne restart. Z meho pohledu je Whole30 predevsim pro Ty, kdo se zmenou stylu zacinaji. Tam je treba byt dusledny. Ale Ty prece uz znas sve potreby. Vsechno nejlepsi dodatecne k narozeninam.
Naprosto souhlasím se Šárkou.Kdybych si něco takového dovolil já jakožto začínající, tak by byl restart na místě.Všechno nejlepší dodatečně 🙂
Mimochodem ty vafle vypadají bezvadně.Doufám, že je tady na ně recept 🙂
Musim to tady začít číst až po obědě, protože mi z toho tečou sliny 😀
Ahoj Petře,
tuším, že to drahá polovička vybrala ty, které tu máme nazvané banánové vafle s borůvkami.
Metla
Ahoj Metlo,
tomu říkám tušení na pravém místě 🙂
Petr