Jak jsem sliboval, že přidám i nějaké ty dobroty, které jsme si dovezli či ochutnali v Estonsku, tak tedy plním. Dostal jsem kuchařku psanou v estonštině a angličtině, která popisuje obvyklé recepty používané v Estonsku. Pro trochu vysvětlení, vlivy na estonskou kuchyni má velmi zásadně Rusko, Německo a severské země. Nedá se tedy moc co divit, zvláště, když využívají nám velmi podobné suroviny, že dost receptů známe buď stejně nebo v ne až tak odlišné verzi. Jednou ze zvláštností, kterou ani má drahá polovička neznala pod tímto názvem, je právě svatební koláč. Ale dávno ho taky ochutnala, jen v trochu jiné kombinaci. Je to velmi netradiční recept, protože ukazuje, že kdysi nebyl dostatek surovin a tak se ty největší dobroty nechávaly na slavnostní okamžiky. Stačilo vyměnit dvě suroviny a mohlo se jít na věc a já se tedy zamiloval na první ochutnání. Takže svatební koláč na slano…
Čas receptu: příprava 5-10 minut, pečení/smažení 10-15 minut
Suroviny na 4 porce:
- 5 vajec
- 1 ½ hrnku kokosového či jiného ořechového mléka
- 200 g slaniny či jiného uzeného, nadrobno
- 3 vrchovaté lžíce mandlové mouky (lze nahradit)
- sůl
Postup:
- Na pánvi s osmažte slaninu dokřupava.
- Přebytečný tuk slijte a vraťte slaninu na pánev.
- V míse si rozmíchejte vejce, mléko a mouku dohladka a pořádně osolte.
- Přelijte těstem slaninu a buď si předehřejte troubu na 200°C a pečte 10-15 minut, nebo zakryté připravte na pánvi.
- Rozkrájejte na čtvrtiny a podávejte.