V Lídlu občas mají skvělé recepty. Ono je to dáno hlavně tím, že mají taky dobré suroviny a vybrali si skvělé kuchaře, kteří je reprezentují. Jedním z těch, který mě velmi oslovil, ačkoliv nedopadl tak skvěle na obrázku byl právě recept na dušenou vepřovou kýtu. Recept na přílohu, marinovanou brokolici, známe již delší dobu, avšak osvěžil nám ji tento recept a určitě zařadíme opět častěji. Proč říkám, že to nevyšlo tak hezky vizuálně, protože mám vše hodně tmavé, důvodů je víc – třeba ten, že použili jiné balsamico než tvrdili v receptu samotném, avšak jasné je jen to, že to chutnalo skvěle, určitě tak jak mělo. Během receptu jsem udělal jednu chybu a to, že jsem zapomněl přidat i bobkový list, ale nemyslím si, že by tam nutně chyběl. Jinak docela se oplatí opražit maso s tukem a až poté do odkrát, bude tak více šťavnaté, ale pokud Vám tam ten tuk navíc nevadí či máte kvalitní maso, klidně bych nechal až do konce. Nakonec jsem ještě servíroval s mangovým dipem s hořčicí.
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 60 minut
Suroviny na 4 porce:
- 800 g vepřové kýty, vcelku, nebo 4 plátky
- 4 stroužky česneku, na plátky, ale klidně i více
- 200 ml balsamico octa
- 2 čaj lžíce kokosového cukru (pokud použijete světlé balsamico, tak asi 2x více)
- sůl, pepř, dle chuti
- 2 pol lžíce sádla
- 0,5 l vývar nebo vody
- Příloha:
- 2 brokolice, rozebrané na růžičky
- 4 stroužky česneku, ale i více, nadrobno
- voda
- sůl
- 1 pol lžíce olivového oleje či jiného tuku
Postup:
- Plátky vepřového masa nakrájejte pokud je nemáte a omyjte a osušte.
- Udělejte do každého zářez a do něj dejte stroužek česneku na plátky.
- Pořádně osolte a opepřete.
- Rozehřejte v tlustostěnném hrnci sádlo a na něm pořádně osmažte maso z obou stran.
- Během opékání přidáme kokosový cukr a vytvoříme karamel, maso v něm pěkně obalíme.
- Maso zalijeme balsamicem a necháme asi polovinu odpařit (1 minuta).
- Poté podlijeme polovinou vývaru či vody a pomalu dusíme 45 minut za občasného podlití.
- Příloha: rozebranou brokolici dáme do vroucí osolené vody vařit asi na 5 minut.
- Poté zcedíme a zchladíme, další var již není potřebný a je spíše na škodu.
- Na pánvi si rozpálíme olivový olej a dáme do něj na chvíli česnek, nesmí zhnědnout.
- Poté už jen přidáme brokolici a poházíme ji v oleji s česnekem, aby mírně nabrala chuť.
- Podáváme dohromady, případně můžete trochu zredukovat omáčku, aby zhoustla a s ní přelijete maso.