Na tento recept jsem narazil u Vladimíra Poštolky a jeho vynikající knihy Labužníkovy historky. Jedná se o francouzský recept na zajímavě zkombinovaný aperitiv. Je to vlastně kombinace kyselého se sladkým, silných a nevýrazných chutí a to vše, že vlastně ani nevíte zda výsledek bude sladký či slaný pokrm. Pro ty, co se úplně vyhýbají alkoholu tohle není zrovna nejvhodnější recept a proto jsem i mírně váhal, zda ho zařadit mezi paleo jídla. Ve výsledku tam moc vína nezůstane, ale přesto, nějaké tam je … Mírně jsem upravil i dávkování ingrediencí oproti originálu, přece jen to nebyl jen předkrm, ale plnohodnotné jídlo.
Čas receptu: příprava 25 minut, chlazení 1+ hodina, vaření 20 minut
Suroviny na 3 porce:
- 3 jablka, oloupané a přepůlené, jadřince vykrojené a vnitřky více vydlabané
- 3 dcl bílého vína
- 100 g uzeného lososa, nadrobno
- 1 řapík celeru, nadrobno
- ½ papriky kapie, nadrobno
- 3 pol lžíce majonézy
- 1 pol lžíce citronové šťávy
- špetka soli a pepře
Postup:
- Jablka rozkrojíme na dvě poloviny, vyčistíme vnitřky a oloupeme, poté pomocí nože nebo vykrajovátka na melounové kuličky vydlabeme trochu vnitřky, aby vznikly duté košíčky.
- V menším hrnci rozehřejeme víno a pod poklicí přivedeme k varu.
- Vložíme jablka, tak aby byla ponořena (případně zatížíme).
- Vaříme do změknutí odkryté (asi 20 minut), až se víno odpaří.
- Poté necháme okapat a odložíme do lednice.
- Vyšleháme si majonézu či použijeme již hotovou a rozmícháme s pepřem, solí a citronovou šťávou.
- Ve vařící vodě na pár vteřin zpaříme celer a papriku (můžeme tam dát celou a nakrájet nadrobno až poté)
- Smícháme nadrobno nakrájeného lososa, zeleninu a majonézu a plníme jablečné košíčky.