Vepřová kotleta s kumquatem a ciderem

Kotleta s kumquat a cideremPokud nevíte, co je kumquat, ani se Vám moc nebudu divit. Je pravda, že se často objevuje v Globusu či Tescu, ale ne každý po něm sáhe. Bývá obvykle moc předražený, co za něj vlastně dostanete. My jsme se ho však rozhodli zkusit na více způsobů, protože mě velmi oslovilo, že chutná velmi dobře, pokud se peče s masem, obzvláště vepřovým. V MyFood Marketu jsem si koupil zbytek surovin a šlo se na to. Lahodný britský cider za vcelku rozumnou cenu, krásnou a hezky rostlou šalvěj a samozřejmě hezky naporcované a chutné kotlety. Nepoužil jsem tentokráte žádnou sůl a nebylo jí vůbec potřeba, drahá polovička, která nedostatkem soli občas trpí si toho ani nevšimla 🙂 Recept jsem našel zde.

Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 35-40 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 600 g vepřové pečně, kotlety, bez kosti
  • asi tak 6-8 kumquatů, cca 50 g, vypeckovat a na plátky
  • 1 pol lžíce olivového oleje či jiného tuku
  • 1 velká cibule, nahrubo
  • 1 pol lžíce pomerančové marmelády, případně jde dát i meruňkovou
  • 1 pol lžíce listů čerstvé šalvěje, nahrubo
  • 300 ml cideru
  • pepř, dle chuti

Postup:

  1. Omyjeme a osušíme steaky, opepříme dle libosti.
  2. Na rozehřáté pánvi na oleji osmažíme maso zhruba 2-3 minuty na stranu.
  3. Maso odložíme bokem a na pánev dáme cibuli, kumquat restujeme asi 4 minuty.
  4. Podlijeme ciderem a rozmícháme marmeládu a přidáme šalvěj.
  5. Předehřejeme troubu na 180°C a přesuneme maso do pečící nádoby, zalijeme směsí z pánve.
  6. Odkryté pečeme asi 20-25 minut.
  7. Poté vyndáme z trouby, vytáhneme maso bokem a omáčku zredukujeme asi na polovinu (3-4 minuty).
  8. Na poslední minut přidáme zpět maso, aby se prohřálo.
  9. Podáváme s libovolnou přílohou, my jsme měli míchaný salát.

Kumquat s kotletou před pečením

Leave a Reply

Your email address will not be published.