Ananas patří mezi jedno z mých neoblíbenějších druhů ovoce. Když se tak nad tím zamýšlím, mám vlastně dost rád kombinaci sladkého s kyselým, jako je tomu třeba u mé ještě více oblíbené mochyně (physallis) či angreštu. Jednou za čas si ananas koupím, zvláště tedy pokud mám chuť na Virgin či Piňa Coladu, ale poté musím vymýšlet co s ním rychle udělat, když už je naporcovaný. Jedním ze způsobů jak jsme jej využili byl tento tropicky vypadající pokrm, protože s pečením se zvýrazní sladkost ananasu, snažili jsme se ho doprovodit podobnými sladkokyselými chutěmi. Originál receptu jsme našli zde. Slanina zde není až tak nutná, ale pomůže více chránit kuřecí maso proti přesušení a dodává navíc onu lahodnou chuť a křupavý efekt k celému jídlu. Jako přílohu jsme volili jednoduché batátové chipsy.
Čas receptu: příprava 10 minut, marinování 1+ hodina, grilování 20 minut
Suroviny na 4 porce:
- 4 kuřecí prsa, na kostky 2×2 cm
- 20+ plátků slaniny
- asi polovina velkého ananasu, na kostky asi 2×2 cm
- navíc: cuketa, houby, lilek, cherry rajčata, paprika a mnoho dalších.
- sůl a pepř
- marináda:
- 3 pol lžíce sójové omáčky (tamari nebo coconut aminos)
- 3 pol lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
- 2 pol lžíce medu
- 2 pol lžíce olivového oleje či jiného oleje
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
Postup:
- Nakrájejte si kuřecí prsa na kostky o velikosti asi 2×2 cm.
- Smíchejte si ingredience na marinádu a vložte do ní maso a případně i některou zeleninu (cuketa, lilek, houby se určitě hodí, méně pak zmíněná rajčata či paprika)
- Nechte marinovat alespoň hodinu v chladnu.
- Obalte si kousky masa ve slanině a postupně začněte napichovat na špízy.
- Dosolte a dopepřete dle chuti, není to až tak nutné.
- Griloval jsem při 220°C po dobu 10 minut a poté jsem je obrátil. (Lepší je umístit tak ,aby se nedotýkaly podložky a mají kam okapávat šťávu, kterou později použijete ke konzumaci)
- Poté jsem je obrátil a dogriloval dalších 10 minut.
You need to be a part of a contest for one of the best blogs on
the internet. I’m going to recommend this web
site!